Chiar daca se intampla destul de rar, te poti confrunta cu aceasta problema destul de serioasa, care afecteaza ulterior activitatea sexuala in cazul in care nu se urmeaza un tratament corespunzator. Sa vorbim putin despre fractura de penis..

SOS: Fractura de penis!

Chiar daca se intampla destul de rar, te poti confrunta cu aceasta problema destul de serioasa, care afecteaza ulterior activitatea sexuala in cazul in care nu se urmeaza un tratament corespunzator. Sa vorbim putin despre fractura de penis..

Lamurire. Fractura de penis nu este o fractura in adevaratul sens al cuvantului. Fractura se intalneste numai in cazul osului si trebuie deosebita de luxatie (departarea suprafetelor articulare) si entorsa (modificari ale aparatului articular capsular). Asadar, cum nu exista nicio urma de oase in organele reproducatoare, nu putem vorbi despre o fractura. Termenul a fost insa prea des utilizat si momentan este acceptat in vorbirea curenta, chiar daca nu si in cea medicala.

Cum se poate intampla? Ei bine, aceasta “fractura” poate avea loc atat in timpul actului sexual, cat si in timpul somnului sau in cursul unor activitati diverse. Numitorul comun este erectia, asta pentru ca accidentul cu pricina nu se poate produce in stare flasca. La o penetrare puternica, penisul are sanse reale de a se lovi de pubis, mai ales atunci cand femeia sta deasupra si se lasa cu toata greutatea. De asemenea, si perineul (grosso modo, zona aflata intre anus si vagin) uneori intra in discutie, putand leza semnificativ penisul. Au existat si cazuri in care, in somn (cand stim ca barbatii au mai multe erectii) prin rostogolire in pat, penisul a fost “prins” intre pat si restul corpului, suportand o greutate mult prea mare pentru a rezista. De asemenea, putem lua in calcul si accidente in baie, la imbracat pe fuga sau in alte circumstante in care, fireste, penisul se afla in erectie.

Ce anume se intampla? In timpul erectiei, mare parte din sange ajunge in corpul cavernos, care functioneaza ca un depozit temporar ce favorizeaza aportul si impiedica iesirea prin intermediul unor sfinctere cu rol de supapa. Acest corp cavernos se poate rupe in situatiile mai sus mentionate, generand probleme serioase. In primul rand, apare durerea, apoi edemul, inflamatia si, in unele cazuri care implica uretra, si sangerarea. Penisul isi modifica structura si implicit functionalitatea, impiedicand desfasurarea unei activitati sexuale ulterioare. Poate aparea si o forma curbata, de genul literei S.

Ce e de facut? Daca din nefericire treci prin asa ceva sau cunosti pe cineva care a suferit o fractura de penis, cea mai buna solutie o constituie prezentarea la un medic urolog de specialitate. Medicul va face o anamneza completa (istoric, antecedente, motivele internarii) si un examen clinic al regiunii. El constata modificarile evidente si decide apoi tratamentul, care de cele mai multe ori este chirurgical si nu foarte dificil de realizat. Dupa interventia chirurgicala, peste 90% dintre pacienti se recupereaza integral, avand apoi o viata sexuala normala, 5% pot prezenta o usoara curbura si 5% pot avea uneori o erectie mai slaba. Medicul prescrie frecvent si sedative care impiedica erectia nocturna, tocmai pentru a preveni eventuale incidente.

Citeste si:
A murit medicul Naum Ciomu
A murit medicul Naum Ciomu,...

Ce invatam de aici? Trebuie sa stim ca activitatea sexuala agresiva (cea mai frecventa cauza) este de preferabil sa o evitam. Chiar daca fractura de penis se intalneste destul de rar, ea reprezinta o realitate de care cei care nu tin cont de lucruri relativ marunte, se pot lovi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.