Nu rade. E o treaba destul de serioasa care se poate aduaga drept un complex suplimentar in viata oricarui barbat.

SOS: Barbati cu sani!

Nu rade. E o treaba destul de serioasa care se poate aduaga drept un complex suplimentar in viata oricarui barbat. Se cheama ginecomastie si da, se traduce ca o marire de volum a paniculului adipos, existent fireste si la sexul masculin.

Ai fi surprins sa afli ca noi, barbatii, ne deosebim extrem de putin de femei. Numara cateva organe, o balanta diferita intre estrogen si testosteron, un genom putin schimbat precum si subtile modificari cerebrale si gata, ai aflat deosebirile intre noi si ele. Fetele ajunse la pubertate sunt pline de hormoni care le dezvolta sanii, bazinul, pilozitatea. In alta ordine de idei, hormonii pregatesc fata pentru ca ea sa fie capabila sa devina mama. La pubertate, se intampla cam acelasi lucru si cu baietii, dar in cazul lor rege este testosteronul. Nu e vreun agent frigorific ci hormonul suprem care te face un mascul in toata regula. Pe langa testosteron, in noi exista si cantitati foarte mici de estrogeni sau, ma rog, asa ar trebui sa se intample. Asta face ca in timpul pubertatii, baietii sa se trezeasca cu sani. Nu sani asa ca ai Pamelei Anderson, ci modificari la nivelul mamelonului, mai mult sau mai putin reprezentate. Aceste schimbari sunt fiziologice si dispar in adolescenta. Problema acum este ca multi adulti se confrunta cu ginecomastia, nestiind cum sa scape de acest inconvenient fizic care le da complexe, inhibitii, depresii si lipsa de incredere in sine.

La baza ginecomastiei sta un echilibru alterat intre testosteron si estrogen, care se traduce prin scaderea primului si cresterea celui din urma. Acest dezechilibru poate fi indus de afectiuni grave, substante exogene, medicamente sau modificari ale anumitor glande endocrine. Ca sa-ti incepi bine lectia, afla ca alcoolul consumat in exces nu duce la disparitia lui, ci la o afectare hepatica severa, cunoscuta si sub denumirea de ciroza hepatica. In ciroza, bolnavul are un nivel crescut al estrogenilor si, evident, ginecomastie. Asa ca, nu sta tot timpul cu sticla la gura, chiar daca treaba cu marirea sanilor e ceva nesemnificativ pe langa suferinta cumplita din ciroza. Dar e bine de stiut. Fara alcool. Ginecomastia mai poate aparea si in hipertiroidism, afectiune a tiroidei cu niveluri crescute de hormoni T3/T4 in sange. Cei cu hipertiroidie transpira mult, au palpitatii, sunt sensibili la emotii puternice si simt tot timpul nevoia sa faca un anumit lucru (hiperactivitate). Analizele de sange releva T3/T4 peste valorile normale si tratamentul oral instituit rezolva usor dereglarile, inlaturand deci si cauza de ginecomastie. Barbatul care a observat o marire considerabila a paniculului adipos, trebuie sa se prezinte neaparat la un control medical. Aceasta modificare poate traduce neoplasme pulmonare, testiculare sau suprarenale.

Citeste si:
Iasi: Barbat amendat dupa ce a fost prins cu 1.300 de fiole cu...
Iasi: Barbat amendat dupa ce...

Cel mai important factor cauzator de ginecomastie ramane administrarea de medicamente. Cine a avut de suportat un ulcer gastric si a luat cimetidina drept antiulceros (blocant H2), s-a confruntat si cu marirea sanilor. Dupa intreruperea medicatiei, ginecomastia se retrage treptat. De asemenea, bolnavii cu epilepsie care iau fenitoina, sufera de ginecomastie drept un efect secundar al drogului. Cardiacii care iau digitala trec si ei prin aceasta problema. La fel si cei care trebuie sa-si administreze spironolactona, prednison sau anticanceroase. Simpla intrerupere a administrarii acestor medicamente si incercarea gasirii unora fara acest efect advers, va rezolva imediat neajunsul fizic. Foarte important de mentionat este faptul ca si antidepresivele si anxioliticele (spre exemplu, diazepam) dau ginecomastie si e bine a se avita administrarea lor.

Citeste si:
Stangaci intr-o lume de dreptaci! 7 lucruri NESTIUTE despre stangaci
Stangaci intr-o lume de...

Acum ca stii principalele cauze ale ginecomastiei, ai la indemana fie evitarea consumului exagerat de alcool, al medicamentelor mentionate sau o simpla prezentare la medic, in vederea unei examinari. Tinerii aflati la pubertate nu trebuie sa-si faca nicio grija din pricina acestei mariri de volum, pentru ca ea va disparea treptat. Singurii cu griji sunt adultii, care trebuie neaparat sa-si faca un control medical amanuntit, pentru a stabili cauza sigura si, eventual, pentru a pune un diagnostic clar si un tratament adecvat. Nu e nimic de ras. Sa fii barbat si sa ai sani, e o problema cat se poate de serioasa, pe care nu ai voie sa o ignori!

Nota: Ginecomastia poate aparea si in obezitate, insa, marirea de volum a sanilor prin depozite lipidice in cazul obezitatii nu se traduce drept ginecomastie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.