‘Trebuie sa mananci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa mananci’. Asa spunea Socrate sau, ma rog, asa afirma Plutarh ca ar fi spus Socrate.

‘Trebuie sa mananci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa mananci’. Asa spunea Socrate sau, ma rog, asa afirma Plutarh ca ar fi spus Socrate. Vorbele atat de intelepte plaseaza omul intr-un consumerism exagerat, intr-o delectare gastronomica inimaginabila, guvernata de pofte si gusturi. Asta pentru ca din cele mai vechi timpuri, multi traiau numai ca sa manance..Lucru de care, contrar actiunilor si gandirilor unui om inzestrat cu inteligenta, ne lovim si astazi.

Plecand de la celebrul citat de mai sus, putem spune ca in viata, prioritare ne sunt viciile si poftele, in locul simtului masurii si al cumpatarii. Desigur, mai exista vorba aceea pe care multi o folosesc drept scuza suprema, si anume ca barbatul fara burta e ca femeia fara sani. In realitate, e mult mai grav ca barbatul sa aiba burta decat ca femeia sa nu aiba sani. Asta pentru ca, o parte semnificativa din grasime este localizata pe viscere, ea secretant hormoni cu actiuni nu tocmai favorabile asupra organismului. Unde mai pui ca bolile cardiovasculare sunt interdependente cu nivelul tesutului gras, iar obezitatea reprezinta un factor de risc crescut pentru infarctul miocardic sau ischemiile dureroase. Unde mai pui ca un indice corporal crescut e corelat cu dezechilibre hormonale importante, sau ca obezitatea ajunge la un moment dat sa-ti preseze cutia toracica, atat de mult incat simti ca te sufoci dupa nici un etaj urcat. Lasand la o parte problemele strict legate de sanatate, mai adauga si toate acele complexe care apar iminent odata cu kilogramele in plus. Nu e bine. Americanii sunt recunoscuti pentru populatia supraponderala, insa alarmant este faptul ca si europenii incep incet sa se alinieze curentului fast-food. Munca de birou, mancare nesanatoasa, sedentarism, televizor, internet. Esti multumit? Pentru ca mens sana in corpore sano si acel corpore sano este mai presus de toate, trebuie sa schimbi cate ceva. In alta ordine de idei, sa-ti schimbi stilul de viata daca esti in tabara celor grasuti, sau sa te pregatesti de pe acum pentru a nu te confrunta cu lupte inutile mai tarziu.

Pentru inceput, e bine sa umbli putin la capitolul psihic. Sa-ti spui in fiecare zi, si de o mie de ori, ca o sa slabesti imediat. De la mansarda pleaca totul. Apoi iti treci frumusel pe o bucata de hartie, alimentele pe care le vei elimina treptat din dieta ta. Fara paine alba, fara paste, fara carne rosie, fara sucuri acidulate, sare, condimente, dulciuri si alte produse procesate si postprocesate. Un aliat de nadejde iti va fi apa plata, bauta cel putin 2.5 – 3 litri pe zi, indiferent ca afara este frig si transpiri mai putin. Fructele, consumate indeosebi de dimineata pe stomacul gol, iti vor da vitamine, antioxidanti, minerale si glucide. E bine sa le mananci dimineata cu precadere, pentru ca digestia lor dureaza mai mult. Branzeturile sunt si ele bine venite. Legumele usor fierte la aburi, alaturi de o carne fripta, putin vin rosu sau un pahar de suc natural, te vor ajuta sa te simti mai bine si sa observi imediat o schimbare. Cat despre mancarea dupa ora 18:00, ea nu este indicata din mai multe motive: alimentele stau intr-un tub digestiv care cere o perioada de repaus, ele pot fermenta producand meteorism (balonare sau gaze) si tot ce se absoarbe trebuie depus intrucat organismul fie se pregateste de culcare, fie doarme deja. Orice dieta trebuie sustinuta din greu si de o activitate sportiva pe masura. Daca ai uitat cum e sa joci fotbal cu prietenii, tenis de camp cu colegii sau baschet cu vecinii de bloc, e bine sa revii la vremurile acelea. La inceput iti va fi foarte greu, insa incet-incet vei intra intr-un ritm care iti va placea negresit. Un abonament la o sala de forta, la cursuri de dans, la piscina, reprezinta o binecuvantare. Vei ajunge sa spui ‘nu vreau sa mananc pizza in oras pentru ca abia astept sa rad o portie mare de orez cu legume si piept de pui fript pe gratar’. Foarte bine. Invocarea lipsei timpului chiar nu-si are locul in ecuatia asta. Timp exista pentru orice daca te organizezi putin. Si pentru a merge la piata, la fotbal, la dans, la sala, la piscina, la scoala sau la birou. Oriunde. E greu pana ce totul devine un stil de viata.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

‘Trebuie sa mananci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa mananci’. Totul cu cumpatare. Vei ajunge sa mananci cate putin, suficient cat sa traiesti si sa traiesti sanatos ca sa te multumesti numai vazand mancarea..

PS: daca exista doritori, putem publica diete magice, care au dat rezultate excelente! Asteptam cereri..

BONUS: O galerie foto cu mancaruri minunate si ingenioase! Numai de privit..
poze: toxel.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.