Cu cativa ani in urma a inceput sa circule un zvon referitor la faptul ca exista metode de contraceptie destinate si barbatilor.

Cu cativa ani in urma a inceput sa circule un zvon referitor la faptul ca exista metode de contraceptie destinate si barbatilor. Este adevarat ca unele dintre acestea existau cu mult timp in urma, insa de data aceasta se vorbea despre posibilitatea obtinerii unei pilule contraceptive destinata barbatilor. Din pacate o astfel de pilula nu a fost obtinuta nici pana in ziua de azi si se pare ca probabilitatea de a fi preparata este foarte mica, dar s-a ajuns la alte rezultate revolutionare privind contraceptia masculina.

Desi au fost incercate diverse combinatii biochimice obtinute in laborator sau din plante, combinatii hormonale de testosteron si progesteron ori extrase din papaya, pana in prezent toate acestea nu s-au concretizat sub forma unei pilule, ci mai degraba sub forma unul implant subcutanat de contraceptive hormonale destinate barbatilor. Asadar, da, este posibila si pentru barbati o metoda contraceptiva hormonala si voi vorbi despre aceasta in cele ce urmeaza.

Care sunt metodele contraceptive folosite de barbati pana in prezent?

- Coitus interruptus este probabil cea mai veche metoda folosita de barbati si consta in retragerea penisului din vagin inainte de momentului ejacularii. Din pacate aceasta metoda nici nu poate fi considerata ca avand efecte de contraceptie, pentru ca procentul femeilor care raman insarcinate in urma practicarii ei este foarte mare. Asadar, nu va indicam sa folositi aceasta tehnica in conditiile in care chiar nu doriti o sarcina. Nici nu mai incape in discutie posibilitatea transmiterii bolilor prin contact sexual.

- Prezervativul, laudat ca fiind cel mai bun protector impotriva bolilor cu transmitere sexuala si avand o rata demna de luat in considerare privind protejarea de o sarcina nedorita, nu este totusi agreat de foarte multe cupluri, avand dezavantajele sale, precum scaderea sensibilitatii si deci placerea actului in sine, scaderea spontaneitatii si cresterea inhibitiei.

Citeste si:
Primul prezervativ unisex din lume. Cine l-a creat și din ce a fost...
Primul prezervativ unisex din...

- Vasectomia este o metoda oarecum radicala, constand in ligaturarea si taierea canalelor spermatice, impiedicand astfel ca spermatozoizii formati sa ajunga in lichidul ejaculat. Prezinta o protectie maxima impotriva sarcinii si are caracter reversibil, dar tot chirurgical se poate restabili “circulatia” spermatozoizilor prin aceste canale, cu riscul ca multi barbati nu mai reusesc sa aiba copii. Erectia, spermatogeneza si libidoul nu sunt afectate.

Anticonceptionale pentru barbati

Au fost puse in cercetare mai multe metode de contraceptie pentru barbati, iar un studiu recent realizat in Australia a scos la iveala posibilitatea obtinerii unei contraceptii la barbati pe baza hormonala. Acestora li se administreaza lunar trei doze de progesteron injectabil (hormon folosit si in contraceptia la femei). Insa progesteronul, pe langa inhibitia spermatogenezei, are si un rol secundar in ceea ce priveste hormonogeneza, scazand concentratia de testosteron care va avea efecte negative atat privind libidoul barbatului (ii scade dorinta sexuala) cat si asupra mineralizarii ososase. Pentru a evita aceste inconveniente i se va face barbatului o data la 4 luni un implant cu testosteron. Din pacate contraceptivele hormonale prezinta si ele, ca si la femei, efecte negative: greata, icter, cefalee etc. Totusi aceasta metoda are avantajul ca nu trebuie administrata zilnic la o anumita ora asa cum ar fi cazul pilulelor contraceptive.

Citeste si:
A fost descoperita o noua arma secreta impotriva malariei
A fost descoperita o noua...

Alte metode sunt inca in cercetare, spre exemplu cercetatorii britanici au observat ca o anumita substanta nonhormonala inhiba spermatogeneza si produce asa-numitul “orgasm uscat”. Barbatul prezinta orgasm, iar pilula care contine aceasta substanta se administreaza cu 4-5 ore inaintea contactului sexual si este sigura pe aproximativ 12, urmand ca dupa acest interval fertilitatea sa revina. Din pacate aceasta pilula impiedica spontaneitatea actului sexual, care ar trebui intuit sau “programat”.

Accepta barbatii metode de contraceptie?

Un studiu realizat pe aproximativ 4000 de barbati a scos la iveala faptul ca o buna parte din acestia accepta o astfel de metoda, o parte o accepta doar la cererea partenerei, iar un procent destul de mic nici nu ar vrea sa auda despre asa ceva. Nu mai este mult pana cand, in aceasta privinta, ambele parti ale cuplului vor face sacrificii, cine stie, poate prin alternanta!

Citeste si:
Cum stai cu pofta de sex?
Cum stai cu pofta de sex?

Articol scris de Iulia Dibu
healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.