Ultima descoperire in ceea ce priveste lentilele de contact este reprezentata de lentilele din silicon hidrogel.

Ultima descoperire in domeniul lentilelor de contact este reprezentata de lentilele din silicon hidrogel. Acestea sunt mai bune decat lentilele conventionale pentru ca permit trecerea unei cantitati de oxigen de sase ori mai mare, iar transmisia ridicata a oxigenului are efect benefic asupra ochiului.

Alte avantaje ale lentilelor fabricate din silicon hidrogel fata de lentilele conventionale sunt:

• Rezistenta mai mare la depozitele proteice;
• Uscare mai scazuta a lentilelor;
• Risc mai mic de infectii oculare;
• Manipulare mai usoara datorita rigiditatii mai mari a materialului;
• Mai putine complicatii ca urmare a purtarii prelungite;
• Utilizarea pe timpul noptii;

Fata de lentilele clasice, care au la baza hidrogelul, noile lentile de contact sunt mult mai permeabile pentru oxigen, deoarece siliconul inclus in compozitia materialului permite trecerea catre cornee a unei cantitati mult mai mari de oxigen.

Aceste lentile castiga din ce in ce mai mult teren pentru ca pot fi purtate continuu pentru 30 de zile si inregistreaza o incidenta mai mica a complicatiilor legate de sanatatea ochiului, mai ales cele cu privire la depunerile proteice. Aceste depuneri pot cauza iritatii, disconfort la purtarea lentilei, scaderea acuitatii vizuale, inflamatia ochiului, instabilitate a parametrilor lentilei, durata de viata scazuta a lentilei.

Cum functioneaza?

Lentilele de contact traditionale sunt produse din polimeri de hidrogel (un plastic fin, care contine apa). Plasticul in sine nu este permeabil, de aceea sarcina de a transporta oxigenul catre cornee revine apei. Insa apa poate transporta o anumita cantitate de oxigen, iar cu cat mai multa apa contine o lentila, cu atat ea se va deshidrata mai repede, dupa perioade lungi de purtare.

Citeste si:
Ce sunt lentilele de contact torice și când ai nevoie de ele
Ce sunt lentilele de contact...

Siliconul este permeabil pentru oxigen, in acest fel, noile lentile folosesc ambele componente pentru a transmite oxigenul catre cornee. Pentru ca au mai putina apa, noile lentile se deshidrateaza mai greu, motiv pentru care unele modele pot fi purtate pana la 30 de zile fara indepartarea de la ochi.

Cui se adreseaza?

Majoritatea utilizatorilor de lentile de contact pot beneficia de purtarea noilor lentile din silicon hidrogel, datorita avantajelor pe care aceste lentile le insumeaza, insa ele sunt cu atat mai utile urmatoarelor categorii de persoane:

• Persoanelor ale caror cornee au nevoie de cantitati mai mari de oxigen (modificari epiteliale, edeme corneene, hiperemie);
• Persoanelor care prezinta la sfarsitul zilei disconfort, uscarea sau inrosirea ochilor la purtarea lentilelor conventionale;
• Celor care poarta lentilele de contact mai mult de 12 -14 ore pe zi, inclusiv purtarea peste noapte;
• Copiilor sau adolescentilor care au tendinta de a purta timp indelungat lentilele;
• Persoanelor cu valori dioptrice mari;
• Persoanelor cu depuneri proteice mari;
• Persoanelor care vor o alternativa pentru operatia laser de tratare a viciilor de vedere;
• Tuturor purtatorilor de lentile de contact pentru corectia viciilor de refractie, care doresc comfort, sanatate oculara, flexibilitate la purtare si usurinta in manevrare.

Citeste si:
Plănuiești un city break în Elveția? Iată ce ar trebui să ai în vedere
Plănuiești un city break în...

Desi avantajele pe care le antreneaza aces tip de lentile inclina balanta in defavoarea celor conventionale, noile lentile nu pot fi alese de toti pacientii. In primul rand acestea sunt mai scumpe decat lentilele conventionale, asadar pretul poate fi un criteriu in alegerea facuta. In cazul unor purtatori, materialul din silicon are tendinta de a atrage mai multe lipide, rezultand depozite lipidice care produc incetosarea vederii si disconfort. Exista si cazuri in care ochiul nu se poate adapta la materialul mai rigid, ceea ce duce la aparitia unor leziuni minore ale corneei.

Aceste neajunsuri sunt totusi destul de rare si in general avantajele legate de sanatatea ochiului si confortul sporit pe care majoritatea utilizatorilor il obtin, depasesc reactiile adverse care survin in cazul celor care nu se pot adapta la noul material.

Citeste si:
3 beneficii mai puțin știute ale alergatului
3 beneficii mai puțin știute...

Articol de Ciprian Chitu
[Via]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.