10 Iunie 2008 de Vio in Yuppy
Iata de ce generatiile fast-food de azi vor fi adultii obezi de maine.

Astazi alimentatia de tip fast-food nu mai are nevoie de nicio introducere. In secolul vitezei, cand omul modern e intr-o permanenta goana dupa afirmare, success, bani, iar timpul se scurge ingrozitor de repede, fast-foodul pare o alternativa perfecta pentru o iesire la masa in oras sau gatirea unei cine acasa.

Din ce in ce mai multe persoane, de la copii prescolari, adolescenti, adulti si chiar varstnici, devin fanii acestor diete moderne. Si de ce nu, din moment ce produsele industriei fast-food sunt delicioase, indestulatoare, relativ ieftine, disponibile in orice moment al zilei, restaurantele cu acest specific le intalnesti la tot pasul si in plus multe au si optiune de livrare la domiciliu.

Intr-adevar, acest tip de alimentatie pare sa insumeze o serie de avantaje, fapt care a facut din fast-food un adevarat fenomen la nivel mondial, insa un lucru ar trebui sa te ingrijoreze cand mergi cu copilul la un astfel de restaurant sau atunci cand tu consumi acest tip de hrana: produsele fast-food nu sunt echilibrate din punct de vedere nutritional si in consecinta sunt nesanatoase pe termen lung, daca sunt consumate in mod regulat.

Produsele fast-food sunt spraincarcate cu calorii care provin din zaharuri rafinate si grasimi, mai ales grasimi saturate, afectand arterele, grasimi care sunt incalzite in mod repetat la temperaturi inalte in scopul prajirii.

Continutul de sodiu al acestor produse este foarte mare si provine atat de la banala sare, dar si de la alti aditivi. In plus, alimentatia fast-food este foarte saraca in fibre si micronutrienti esentiali precum vitaminele si mineralele.

Pentru a inrautatii lucrurile, meniurile fast-food sunt consumate cu cantitati mari de bauturi carbogazoase care contin foarte mult zahar. Toate acestea au ca rezultat final introducerea de calorii lipsite de valoare nutritiva pentru organism, care sunt depozitate sub forma de tesut adipos. Iar schimbarea pe care o vei vedea in oglinda sau pe cantar va fi doar o mica parte din ceea ce ti se intampla. Consecintele asupra sanatatii sunt dintre cele mai grave. Putine persoane care apreciaza fast-food-ul constientizeaza cu adevarat ca obezitatea nu este doar o problema de estetica, ci un factor de risc major pentru afectiuni dintre cele mai grave: hipertensiune, diabet, dislipidemii, boli cardio-vasculare ca infarctul, accidentele cerebrale, chiar si diferite tipuri de cancer.

Studii recente au aratat ca dietele hipercalorice, bogate in grasimi, zaharuri rafinate si sare pot modifica profilul hormonal al organismului in asa fel incat sa creasca nevoia corpului pentru astfel de alimente si sa te faca sa ceri mai mult. Cu alte cuvinte fast-food-ul da un grad de dependenta. Esti legat de aceste meniuri si continui sa le consumi intr-un mod necontrolat in ciuda faptului ca sunt nesanatoase. Cu cat mananci mai mult, cu atat iti va fi mai greu sa renunti si sa optezi pentru alimente sanatoase.

Situatia este mai grava in randul copiilor, care se invata cu acest mod de alimentatie de la varste din ce in ce mai mici. Obezitatea juvenila creste alarmant, iar generatiile fast-food de azi vor fi adultii obezi de maine.

America este tara de unde cultura fast-food s-a raspandit pe tot globul. Obezitatea constituie o adevarata epidemie in randul americanilor, iar diabetul afecteaza unul din 20 de americani. Potrivit statisticilor, majoritatea romanilor stiu ca mancarea de tip fast food este periculoasa pentru sanatate. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi romani, in special tinerii, prefera sa consume un hamburger sau o shaorma in locul unor mancaruri gatite.

In 2004 a fost lansat un documentar (“Super Size Me”) care prezinta experimentul unui american care consuma exclusiv, timp de o luna de zile, de trei ori pe zi, produsele unui celebru lant de restaurante fast-food. In cadrul experimentului este supravegheat medical, iar starea de sanatate atent monitorizata. Pe parcursul experimentului starea generala devine din ce in ce mai proasta, analizele se inrautatesc la fiecare testare, iar personajul este din ce in ce mai deprimat.

La finalul celor 30 de zile de dieta exclusiv de tip fast-food, personajul se ingrasa cu 15kg si reuseste sa isi puna viata in pericol din cauza acestei diete. Iata un exemplu clar al efectului pe care il are alimentatia fast-food asupra organismului. Si chiar daca vei spune ca nu consumi trei meniuri pe zi, in fiecare zi, ca personajul din film, riscurile la care expui organismul sunt apropiate in conditiile in care te alimentezi regulat, pentru perioade lungi de timp cu asemenea produse.

Exista studii consistente, efectuate de specialisti, care au cautat sa evalueze potentialul nociv al acestui tip de alimentatie. Majoritatea avertizeaza asupra aceluiasi lucru: macarea fast-food nu este sanatoasa daca este consumata regulat, produce obezitate, afecteaza ficatul, creste riscul de diabet si hipertensiune. In aceste conditii, daca ti la sanatatea ta, renunta la hamburger-ul cu cartofi prajiti si cola si fa-ti timp pentru a-ti gati o masa sanatoasa.

Articol de Ciprian Chitu
Sursa: healthy.ro



Citeste si alte articole pe HEALTHY:

1. Cancerul endometrial este curabil
2. Detoxifiere cu salata verde
3. Zodiile si bolile la care sunt predispuse



Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ce se ascunde in meniurile fast-food.


Ultima ora din Yuppy pe 9AM