Masa de Sarbatori a fost imbelsugata si probabil ca nu stii cum sa scapi mai repede de kilogramele acumulate in ultimele saptamani.

O multime de persoane sunt interesate de gasirea si testarea diferitelor metode de slabit, in special a dietelor care ajuta la scaderea in greutate. Una dintre aceastea este reprezentata de mancarea condimentata. Aceasta a fost dintotdeauna o marca a bucatariei specifice diferitelor culturi. Condimente precum chilli, piperul sau curry pot adauga savoare unei mari varietati de feluri de mancare. Este totusi posibil ca acestea si alte condimente sa te ajute sa slabesti?

La prima vedere, o cura de slabire cu mancare condimentata suna putin ridicol. Ai putea crede ca dietele condimentate pot fi mai degraba daunatoare pentru organism decat sa te ajute sa slabesti. Inainte de a da credit acestei metode, sa aruncam o privire asupra efectelor dietei condimentate.

Cum functioneaza:

Pierderea in greutate cu ajutorul dietelor condimentate se bazeaza pe cresterea ratei metabolismului. Nu trebuie sa recurgi la cantitati de condiment care ar face mancarea imposibil de mancat, chiar si cantitatile moderate pot induce o accelerare a metabolismului. Aceasta este insotita de arderea mai multor calorii in schimbul depozitarii lor in tesutul adipos. Specialistii englezi de la Oxford au facut proba: au luat cateva persoane si le-au dat sa consume chili, mustar si alte ingrediente picante. O zi da, una nu. Au constatat ca, in zilele in care mancasera condimentat, subiectii arsesera 50 calorii in plus fata de ziua in care nu se atinsesera de condimente. Pe langa faptul ca inteteste metabolismul, mancarea condimentata nu lasa grasimea sa se depuna si in plus scade si apetitul.

Efectul termogenic si cresterea frecventei cardiace se alatura celorlalte mecanisme prin care condimentele te ajuta sa pierzi kilograme.

Alte beneficii ale condimentelor:

Alaturi de stimularea metabolica, este bine de stiut ce beneficii particulare pot aduce diferite feluri de condiment. De exemplu, piperul negru este un puternic antioxidant si antibacterian, in timp ce ardeiul iute poate stimula si imbunatatii sistemul imunitar.

Condimentele pot ajuta digestia prin stimularea secretiei clorpeptice a stomacului si cresterea ratei de absorbtie.

Ardeiul iute contine de asemenea o substanta care stimuleza arderea grasimilor si reduce apetitul. Cercetatorii au descoperit ca aceasta substanta creste secretia de adrenalina si noradrenalina care diminueaza senzatia de foame.

Consumul moderat previne efectele negative:

Consumul exagerat de condimente poate duce la aparitia unor efecte nedorite. Unul dintre acesatea este ulcerul care poate fi declansat de mese bogat condimentate. O alta afectiune pe care condimentele o pot precipita este boala de reflux gastro-esofagian, des intalnita la persoanele obeze. De aceea este bine sa exista un consum prudent de condimente, mai ales la persoanele cu un tub digestiv mai sensibil sau la cele cu toleranta mai mica fata de alimentele condimentate.

Testeaza-ti toleranta inainte de a urma o dieta cu mancaruri condimentate pentru a nu produce o iritare a tractului gastro-intestinal. Incepe cu cantitati mici urmand sa cresti cantitatea de condiment atat cat tu te simti bine, organismul iti permite iar mancarea isi pastreza totusi gustul.

Sursa: healthy.ro

Click pentru a citi si alte articole pe HEALTHY:

1. Intoleranta la gluten
2. Reteta sanatatii
3. Sindromul de oboseala cronica


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.