O solutie pentru un virus nu chiar atat de simplu.

Omenirea cunoaste herpesul de buze de sute de ani. V-ati gandit insa ca abia in acest secol a devenit cunoscut faptul ca herpesul este cauzat de un virus?

Infectarea cu virusul herpetic este deosebit de frecventa; conform statisticilor, 70 - 80 % din populatia in varsta este purtatoare de virus. Virusul se raspandeste prin contact, de la om la om. In multe cazuri, ne infectam fara sa ne dam seama. Cand simptomele au trecut si leziunile s-au vindecat, credem ca totul este in ordine. Din pacate, nu e asa. Virusurile, prin intermediul nervilor senzitivi, ajung, din mucoasa bucala, in ganglionii nervosi, mai ales in ganglionii senzitivi, unde vietuiesc in mod latent si asteapta ca sanatatea noastra sa fie alterata (de exemplu, in caz de febra, indigestie, traume psihice, stres, menopauza etc). Atunci se activeaza din nou. Se inmultesc si cauzeaza simptomele specifice herpesului. In fiecare din noi se ascunde virusul herpetic, dar, la persoanele la care s-a activat o data, va aparea intotdeauna. Slabirea sistemului imunitar faciliteaza aparitia simptomelor, care se pot repeta chiar si lunar.

Se cunoaste intr-o mai mica masura faptul ca exista mai multe tipuri de virusuri herpetice. Din aceeasi familie cu virusul herpetic care apare pe buze si se numeste HSV-1 (herpes simplex virus 1) face parte si virusul Varicella, care declanseaza varicela - boala de care am suferit multi dintre noi in copilarie.

Dupa perioada de infectare, acest virus se comporta la fel ca ceilalti. Ramane in organism intr-o forma latenta, in celulele nervoase ale coarnelor posterioare medulare si, cand organismul este slabit, in etapa de adult sau chiar la o varsta mai inaintata, declanseaza boala numita zona zoster, care nu numai ca este neplacuta, cu un aspect urat, dar este si dureroasa.

In schimb, virusul numit la fel de simplu, HSV-2 (herpes simplex virus 2), afecteaza organele genitale, cauzand in aceste zone vezicule si chiar ulceratii; se raspandeste pe cale genitala si la nastere poate cauza complicatii. Recent, s-a observat ca virusurile 1 si 2, in culturile experimentale de tesuturi, pot induce transformarea celulelor sanatoase in celule maligne si pot cauza dezvoltarea tumorilor canceroase.

Trebuie sa mentionam faptul ca herpesul care apre foarte des poate cauza si probleme psihice. Herpesul ingreuneaza relatia cu partenerul, ba poate crea chiar piedici in indeplinirea sarcinilor de serviciu (sa ne gandim, de exemplu, la angajatii din sistemul sanitar sau alimentar). Aparitia sa frecventa creaza o stare de tensiune permanenta si groaza la gandul ca simptomele s-ar putea ivi in momentul cel mai nepotrivit. Ba chiar si acest factor psihologic in sine poate declansa herpesul.

Ce puteti face?

Cel mai important este sa va fortificati sistemul imunitar. Sugestii:

Frunza de maslin

Are proprietati antimicrobiene. S-a constatat ca este eficienta in afectiunile virale, bacteriene si fungice, respectiv in alergii si sindromul oboselii cronice.

Echinacea

Este una din cele mai cunoscute plante cu efecte imunostimulatoare si antivirale. Impiedica raspandirea virusului herpetic si gripal, imbunatateste sistemul nespecific de aparare al organismului, impiedica inmultirea agentilor patogeni.

Pau d'Arco

Proprietati imunostimulatoare, antibacterian, antifungic, antiparazitar, antiviral, antioxidant, analgezic, antiinflamator. Este utilizat cu succes si in candidoze.

Lizina

Deoarece lizina se poate fixa in locul argininei (aminoacid necesar inmultirii virusului herpetic), impiedica inmultirea virusului si dezvolta un efect antiviral puternic.

Gheara matei

Este unul dintre cei mai eficienti imunostimulatori. In plus, are proprietati antiinflamatoare si antivirale.

Zincul

Este indispensabil pentru functionarea sistemului imunitar.

Sursa: sanatateata.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.