S-a constatat ca spre deosebire de anotimpul rece, in timpul verii acelasi program de exercitii si aceeasi dieta dau rezultate mai bune si mai durabile.

A ramas celebra aceasta afirmatie a domnului presedinte Basescu si iata ca si in fitness se poate aplica: conform constatarilor unor cercetatori americani, anotimpul cel mai potrivit pentru a intra in forma este vara!

S-a constatat ca spre deosebire de anotimpul rece, in timpul verii acelasi program de exercitii si aceeasi dieta dau rezultate mai bune si mai durabile. Temperatura la care ne antrenam influenteaza cantitatea de calorii pe care o consuma organismul pentru a produce energie.

In revista americana „Medicine and Science in Sports and Exercise” a fost publicat un studiu care a urmarit eficienta corpului la diferite temperaturi (minus 10 grade, 0 grade, 10 grade si 20 de grade) pentru 90 de minute de pedalare. Rezultatele au fost urmatoarele: 0,15 grame/minut lipide consumate pentru -10 si 0 grade; 0,35 grame/minut pentru 10 grade si 0,40 grame/minut pentru 20 grade Celsius. In plus, un alt studiu efectuat la Kent State University arata ca la temperaturi foarte scazute se produce o accelerare a catabolizarii proteinelor.

Animalele care hiberneaza depoziteaza grasimi in perioada de dinaintea hibernarii. Mecanismul acestui fenomen este o crestere a activitatii unor enzime, printre care cea mai importanta fiind lipoproteinlipaza (LPL), care induce si favorizeaza depozitarea grasimii. Foarte interesant, s-a descoperit ca si la oameni nivelurile sanguine ale LPL variaza in functie de anotimp. Un studiu realizat la Universitatea Colorado arata ca activitatea LPL creste la nivel muscular si adipos in timpul verii si scade iarna, impreuna cu activitatea altor enzime similare si a unor hormoni.

De exemplu, nivelul cortizolului atinge cel mai redus prag vara, iar acest hormon este in stransa legatura cu stratul adipos abdominal, precum si cu o multime de probleme de sanatate, cum ar fi diabet, boli cardiace, depresie. Spre deosebire de acesta, testosteronul, hormonul care stimuleaza formarea masei musculare, are un varf al nivelului de secretie spre sfarsitul verii si scade iarna, spre primavara.

Exista si alte dovezi care vin sa sublinieze ideea ca este mai usor sa controlam pofta de mancare vara decat iarna. Unii dintre oameni se plang iarna de scadere de dispozitie, care pe plan organic se transpune intr-o reducere a nivelului serotoninei. Serotonina este un neurotransmitator, care atunci cand scade in creier sub un anumit nivel induce pe plan constient senzatia de foame si necesitatea de cautare si ingurgitare a hranei. Unii cercetatori chiar cred ca este o legatura directa intre obezitate si un nivel prea scazut de serotonina. Supraponderalii cu niveluri scazute de serotonina, au nevoie compulsiva de a manca tot timpul, pentru ca atunci cand nivelul glicemiei este ridicat, creste si cel al serotoninei, ceea ce le confera senzatia de bine.

Dr. Albert Stunkard, profesor de psihiatrie la Universitatea Pennsylvania considera ca oamenii care se trezesc noaptea cu dorinta de necontrolat de a manca ceva, fac acest lucru pentru a creste nivelul serotoninei, reusind astfel sa doarma mai bine.

Deci, oamenii care se plang de stari depresive iarna, ar trebui sa consume alimente bogate in carbohidrati pentru a se simti mai bine, iar concluzia este ca organismul uman raspunde diferit la acelasi program de antrenament si la aceeasi dieta iarna in comparatie cu vara.

Autor: Dr. Serban Damian
Sursa: doctor.info.ro

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Vine frigul, vine raceala!
2. Program de intrat in forma
3. Mituri si idei preconcepute in culturism


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.