In ultimii ani s-au efectuat numeroase studii care atesta rolul pe care il are uleiul de peste asupra sanatatii.

In ultimii ani s-au efectuat numeroase studii care atesta rolul pe care il are uleiul de peste asupra sanatatii. S-a demonstrat ca acizii grasi de tip Omega 3 care se gasesc in uleiul de peste pot preveni numerose boli severe, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul, depresia etc.

Mai nou, se considera ca asocierea efortului fizic unui consum zilnic moderat de ulei de peste ajuta la scaderea ponderala. Este demn de remarcat faptul ca, in timp ce alimentatia eschimosilor contine peste 13% acizi grasi denumiti Omega 3 (acizi grasi nesaturati cu lanturi lungi de atomi de carbon), cea a danezilor contine doar 0,84%. La eschimosii care consuma carne de peste si foca, aparitia infarctului de miocard este aproximativ de 400 de ori mai mica decat in societatile civilizate. Prin consumul acestor alimente, acizii grasi Omega 3 se acumuleaza in organism in cantitati de cel putin 10 ori mai mari decat in urma alimentatiei obisnuite.

De aceea va recomandam sa va asigurati ca in dieta dumneavoastra zilnica se gasesc suficienti acizi grasi de tip Omega 3 care sa fie in echilibru cu cantitatea de acizi grasi de tip Omega 6 care se gasesc in majoritatea uleiurilor vegetale (e indicat ca raportul celor doua tipuri de acizi grasi sa fie 1:1).

Atunci cand intr-o dieta predomina acizii grasi de tip Omega 6 acestia au rol in a favoriza procese inflamatorii. Omega 3 favorizeaza producerea de substante care lupta impotriva inflamatiei. Avand in vedere ca atat de multe boli sunt legate de procese inflamatorii cronice, consumul uleiului de peste isi dovedeste efectul benefic in prevenirea acestor afectiuni.

De fapt, numerosi cercetatori considera ca un motiv major al incidentei crescute de boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet, obezitate, imbatranire prematura si a unor forme de cancer este raportul necorespunzator in care sunt consumati acizii grasi Omega 6 si Omega 3.

Alimentele bogate in acizi grasi Omega 3 sunt uleiul de soia, nucile, semintele, pestele oceanic. 1 gram de acizi grasi Omega 3 polinesaturati se gaseste intr-o portie de peste gras cum ar fi: macrou, sardea, somon sau peste sabie.

Sursa: sfaturimedicale.ro

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Cat de sanatoasa este mancarea pregatita la gratar?
2. Cele mai daunatoare cinci alimente pe care le consumam cu drag...
3. Lumea flamazeste si in acelasi timp se ingrasa


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.