Cred ca nu putini dintre noi ne-am dorit macar o data in viata sa avem la indemana o tehnologie asemanatoare aceleia din filmul "The eternal sunshine of the spotless mind".

Cred ca nu putini dintre noi ne-am dorit macar o data in viata sa avem la indemana o tehnologie asemanatoare aceleia din filmul “The eternal sunshine of the spotless mind”, care sa ne ajute sa dam uitarii toate amintirile legate de o anumita persoana care ne-a ranit sau, si mai bine, toate evenimentele neplacute care ne bantuie amintirile.

Pana de curand ideea parea cel putin nastrusnica si cel mult futurista. La indemana aveam toate viciile rusinoase, intre care alcoolul ocupa un loc fruntas. O echipa de cercetatori de la Harvard si Universitatea McGill au descoperit insa intr-un frate mai mare al alcoolului (propanololul) un posibil “leac” pentru amintirile triste. Studiul acestora publicat in “The Journal of Psychiatric Research” si citat de bbc.co.uk arata ca propanololul poate atenua amintirile neplacute neafectandu-le pe restul.

Despre studiu

Cercetatorii de la McGill si Harvard au observat timp de 10 zile efectele propanololului pe 19 subiecti, victime ale unor evenimente traumatizante precum violuri si accidente de masina. Pe o parte dintre voluntari s-a testat efectul Placebo in timp ce restul au primit propanolol injectabil.

Rugati sa-si reaminteasca evenimentul nefericit, pacientii care au primit propanolol au prezentat semne mai reduse de stres fata de cei care au primit Placebo.

Cum functioneaza propanololul?

Cercetatorii sunt de parere ca propanololul impiedica “sedimentarea” amintirilor in memorie printr-o serie de reactii biochimice complicate. Acestia anunta insa ca este nevoie de mai multe teste pentru a evidentia corect efectele propanololului.

Aplicatii practice

Este evident ca primii beneficiari ai acestei descoperiri vor fi victimele unor incidente tragice. Insa la fel de bine este posibil sa beneficieze de tratamentul cu propanolol si persoanele cu tulburari psihiatrice, socuri post-traumatice, fobii, samd.

Sursa: healthy.ro

Click pentru a vedea articole asemanatoare:.

1. 7 alimente pentru un somn usor
2. Bitterul suedez intareste memoria
3. Argintul, antibiotic natural!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.