Mersul pe jos, cu regularitate, reprezinta o metoda eficienta si la indemana pentru pastrarea sanatatii fizice si psihice.

Mersul pe jos, cu regularitate, reprezinta o metoda eficienta si la indemana pentru pastrarea sanatatii fizice si psihice. Desi oricare dintre noi intuieste efectele benefice ale mersului, in ultima vreme oamenii de stiinta au realizat mai multe studii care au indicat obiectiv beneficiile pe care le aduce aceasta activitate. S-a demonstrat in acest sens, rolul pe care il are mersul zilnic, pe o distanta de cativa kilometri, in prevenirea afectiunilor aparatului cardiovascular, bolilor sistemului imunitar, dar si a cancerului de san sau de colon.

Desi este natural si accesibil oricui, mersul pe jos tinde sa fie eliminat din activitatea cotidiana pentru ca in secolul vitezei multa lume prefera autoturismul sau mijloacele de transport in comun. Astfel, apanajul vietii moderne ne refuza o activitate cu multiple beneficii asupra sanatatii, usor de practicat, fara riscuri, necostisitoare, care poate fi usor integrata in programul cotidian.

Iata 10 feluri in care mersul pe jos va imbunatateste sanatatea:

1. Stimuleaza activitatea cardiaca, reprezinta antrenamentul de care inima dumneavostra are nevoie pentru a functiona optim, a se mentine in forma si a face fata unor solicitari mai mari. 30 de minute de mers zilnic reduce riscul de atac de cord in aceeasi masura ca un program intens de exercitii fizice;

2. Mentine tonusul muscular, creste aportul de substante nutritive si oxigen la nivelul muschilor;

3. Imbunatateste circulatia sangvina la nivelul picioarelor si previne aparitia varicelor;

4. Ridica nivelul HDL-ului (colesterolul asa-zis “bun”) si indirect va protejeaza inima si sistemul circulator;

5. Amelioreaza valorile tensiunii arteriale;

6. Stimuleaza oxigenarea tesuturilor prin cresterea arderilor si intensificarea respiratiei;

7. Incetineste coagularea sangelui mentinand fluiditatea acestuia si astfel protejeaza de afectiuni trombotice sau infarct;

8. Imbunatateste sistemul imunitar prin cresterea secretiei de endorfine. Organismul va fi mai bine pregatit sa lupte cu infectiile.

9. Stimuleaza buna-dispozitie si relaxarea psihica prin endorfinele secretate in timpul mersului, impreuna cu alti factori fiziologici, astfel ca 30 de minute de mers zilnic au imbunatatit vizibil starea de spirit a celor cu tulburari depresive majore (studiu al Universitatii din Texas)

10. Scade riscul de deces din cancer - un studiu publicat in New England Journal of Medicine demonstreaza ca cei care merg zilnic o distanta de 3 kilometri au un risc de deces din cancer de doua ori si jumatate mai mic decat cei care nu parcurg distanta cu aceeasi frecventa.

Mersul pe jos este asadar o sursa nebanuita de sanatate, pe care multi dintre noi o ignoram din lipsa timpului, comoditate sau nestiinta. Plimbarile mai lungi alaturi de un prieten sunt reconfortante pentru trup si suflet, destind atat muschii cat si mintea, relaxeaza fizic si psihic. Asa ca data viitoare cand alergati dupa autobuz, mai ganditi-va odata si mai bine mergeti pe jos cele doua statii.

Un articol de Ciprian Chitu
Sursa: healthy.ro

Click pentru a vedea articole asemanatoare:

1. Saritul corzii, un excelent antrenament cardio
2. Abdomen plat? Nimic mai simplu!
3. Miscari pentru picioare frumoase


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.