Diabetul reprezinta o boala cronica metabolica in care modificarea principala o reprezinta cresterea glicemiei.

Diabetul reprezinta o boala cronica metabolica in care modificarea principala o reprezinta cresterea glicemiei (nivelul glucozei in sange; normal 50-100 mg / dl). Pentru scaderea glicemiei , pancreasul secreta insulina, hormon care ajuta la utilizarea glucozei de organism si astfel la scaderea nivelului glucozei din sange. Cand secretia de insulina este inadecvata, apare diabetul zaharat.

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat :

Diabet zaharat tip 1 - este tipul de diabet care apare cel mai frecvent la copii sau tineri si se caracterizeaza printr-o distrugere de catre sistemul imunitar a celulelor pancreatice care secreta insulina; persoanele cu diabet zaharat tip 1 produc putina sau deloc insulina si necesita injectii cu insulina pentru a supravietui.

Diabet zaharat tip 2 - este tipul de diabet zaharat care apare cel mai frecvent la varsta adulta; aceste persoane produc insulina, dar ea nu poate fi utilizata corect de tesuturi; o modificare in stilul de viata in scurt timp de la declansarea diabetului (slabit, alimentatie sanatoasa etc.) poate duce la regresia bolii.

Diabet zaharat gestational - este tipul de diabet care apare in timpul sarcinii; adesea revine la normal dupa sarcina, dar trebuie tinut sub observatie; pacienta are apoi risc cu 50% mai mare sa dezvolte un diabet zaharat tip 2; se trateaza cu regim alimentar si insulina deoarece in timpul sarcinii nu se iau antidiabetice orale.

Factori ce predispun la diabet zaharat tip 1

Predispozitia genetica, infectiile cu virusuri care au predilectie pentru tesutul pancreatic (virusul rubelolic, virusul urlian, virusul mononucleozei infectioase etc.), factorii alimentari (unele proteine din laptele de vaca introdus prea devreme in alimentatie la copii, cafeaua consumata de copii, nitrozaminele) se numara printre factorii predispozanti ai diabetului zaharat tip 1.

Factori ce predispun la diabet zaharat tip 2

Printre factorii care predispun la dezvoltarea diabetului zaharat tip 2 se numara: factorii ereditari-genetici, stilul de viata nesanatos cu alimentatie hipercalorica, obezitatea - in special cea de tip abdominal, sedentarismul, fumatul si consumul de alcool in cantitate mare, stresul etc.

Simptomele diabetului :

* Foame mare cu scadere inexplicabila in greutate

* Sete mare cu ingestie de cantitati mari de apa

* Urinare frecventa

* Uscaciunea gurii

Diagnosticul diabetului zaharat :

Determinarea glicemiei dimineata pe nemancate se face dupa cel putin 8 ore de repaus alimentar. Este o analiza uzuala si ieftina care se face prin recoltarea de sange venos sau prin testare pe glucometru. La persoanele cu peste 45 de ani se recomanda ca glicemia sa fie testata la fiecare 3 ani.

Glicemie > 200 mg / dl in orice moment al zilei fara a tine cont de perioada scursa de la ultima masa, asociata cu simptome caracteristice diabetului

SAU

Glicemie dimineata pe nemancate > 126 mg / dl

SAU

Testul de toleranta la glucoza (test specific care se face in unitatile avizate) la 2 ore > 200 mg / dl

Care sunt persoanele cu risc de a dezvolta diabet?

* Obezii

* Femeile ce au avut diabet gestational si au dat viata unor copii cu greutate peste 4 kg la nastere

* Hipertensivii

* Copii pacientilor cu diabet zaharat (transmitere genetica)

* Cei care au lipidele sangvine crescute (cholesterol, trigliceride, LDL ).

Complicatiie diabetului zaharat :

* Coma cetoacidotica (cu scaderea ph-ului sangvin, coma, chiar moartea pacientului)

* Coma hipoglicemica (la cei in tratament cu doze mari de antidiabetice sau insulina)

* Macroangiopatia diabetica (afectarea vaselor de calibru mare si mijlociu din pricina tulburarilor metabolice aparute in cadrul bolii)

* Microangiopatia diabetica (afectarea vaselor de calibru mic): afectarea vaselor ochiului, care poate evolua pana la orbire, a vaselor rinichiului, care poate duce la insuficienta renala, afectarea nervilor.

Tratamentul diabetului :

* Controlul glicemiei prin antibiabetice si injectii cu insulina

* Regim alimentar (trebuie evitati hidratii de carbon: dulciuri, fainoase, cartofii, lactate, paine, mamaliga)

* Exercitiu fizic

Diabetul este o boala cronica care face ca 3,2 milioane de oameni sa moara in fiecare an din pricina complicatiilor. Previziunile OMS arata ca diabetul si complicatiile sale sunt unul din principalele cauze de handicap si una din principalele cauze de moarte in urmatorii 25 de ani.

Articol de Simona Prodanoiu
Sursa: healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.