Organismul nostru contine aproximativ 60% apa, 16% proteine, 10-25% grasime (15-30% la femei), 5% minerale, 1% carbohidrati.

O alimentatie echilibrata insemna o alimentatie care contine in proportii adecvate elemente nutritive necesare sanatatii organismului nostru. Organismul nostru contine aproximativ 60% apa, 16% proteine, 10-25% grasime (15-30% la femei), 5% minerale, 1% carbohidrati.

Pentru o dieta chilibrata avem nevoie de un aport crescut din anumite alimente. Acestea sunt numite macronutrienti si includ: carbohidrati, lipide si proteine. De asemenea, avem nevoie de o cantite mai mica de alte alimente, acestea sunt micronutrientii si includ vitaminele si mineralele. O parte importanta a unei diete echilibrate este reprezentata de fibre si apa. Apa este necesara pentru toate reactiile din organism. Avem nevoie de aproximativ 1,5 litri de apa pe zi.

intrucat numeroase alemente contin mai multe tipuri de elemete nutritive este dificil de realizat o dieta echilibrata. Piramida alimentara a fost creata pentru a va invata ce tipuri de alimente si in ce cantitati pot fi consumate.

Astfel, alimentele situate la baza piramidei ar trebui consummate in cantitati mai mari decat cele din varful ei. Pe masura ce urcam pe piramida, tot mai putine alimente pot fi consumate.

Piramida contine 6 grupe:

Grupa 1 - grasimi, uleiuri si dulciuri

Alimentele sunt plasate in varful piramidei pentru ca nu trebuie consumate prea des. Acest grup include untul, grasimile de orice fel, biscuitii, dulciurile, prajiturile, zaharul si bauturile dulci. Grasimile din alune, nuci sau seminte sunt grasimi nesaturate si sunt mai sanatoase decat cele saturate care se gasesc in produse lactate si carne. Alimentele din grupa 1 trebuie consumate in cantitati mici.

Grupa 2 - carne

Grupa 2 include carne rosie, carne de pui, peste, nuci, alune, seminte, produse din soia, hamburger. Aceste alimente au un continut crescut de proteine, fibre, vitamina E si B6, minerale cum este calciu, fier sau zinc. Pot fi servite de 2-3 ori pe zi.

Grupa 3 - lapte si produse lactate

Produsele lactate contin cantitati crescute de calciu. Cele mai sanatoase sunt produsele degresate si pot consummate de 2-4 ori pe zi. Exemple de produse lactate: branza, laptele, margarina, iaurt etc.

Grupa 4 - fructe

Acest grup include fructele proaspete sau conservate. Fructele sunt bogate in vitamine, cea mai frecvent intalnita fiind vitamina C. De asemenea, contin si vitamina A. Fructele conservate si siropurile nu sunt atat de sanatoase pentru ca au un continut crescut de zahar si deci multe calorii. Fructele proaspete sunt sarace in calorii si grasimi si se recomanda a fi consumate de 2-4 ori pe zi.

Grupa 5 - legume

Acest grup include toate legumele. Contine alimente care sunt sarace in grasimi dar bogate in vitamine si fibre. Unele vitamine sunt distruse prin fierbere. Din acest grup sunt necesare 3-5 gustari pe zi.

Grupa 6
- alimente cu continut crescut de amidon

Acest grup contine paine, cereale, orez, paste, cartofi si se afla la baza piramidei. De aici trebuie consummate mai multe alimente decat din alte grupuri ale piramidei. Aproximativ o treime din dieta zilnica trebuie sa fie reprezentata de alimente de acest tip. Contin carbohidrati cu mult amidon si sunt importante pentru ca furnizeaza energie organismului. De asemenea, contin minerale, vitamine din grupul B si fibre. Carbohidratii inalt procesati cum ar fi painea alba nu sunt foarte sanatosi.

Cum pot fi sigur ca dieta mea este echilibrata?

Studii efectuate in Marea Britanie au demonstrat faptul ca majoritatea adolescentilor consuma prea multe grasimi si prea putine fibre. Alimentatia zilnica poate deveni mai sanatoasa daca:

- consumati alimente degresate
- consumati lapte degresat in loc de lapte integral
- consumati mai multe alimente bogate in amidon, cum ar fi painea, cerealele, cartofii, pastele si orezul
- consumati mai multe fructe si legume
- consumati mai multe fibre alimentare, cum ar fi fructele, cereale integrale.

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.