26 Martie 2007 de Vio in Yuppy
Continutul programelor de televiziune are efect asupra memorarii spoturilor.
Insă, potrivit studiului unor cercetători britanici, sexul poate fi nociv pentru reclame, scrie Marie-Dominique Arrighi in articolul său apărut in ultimul număr al cotidianului francez Libération.

Faptul că sexul contribuie la vanzări este evident? Nu este chiar atat de sigur.

Astfel, chiar din clipa in care o emisiune de televiziune este "fierbinte", impactul spoturilor publicitare ce sunt inserate va fi anihilat. Adio, disponibilitate a creierului telespectatorului! Foarte prins de scenele sexuale, acesta iși va aminti foarte puțin de reclame. Nu la fel ar fi stat lucrurile și in cazul unei emisiuni mai cuminți. Doi cercetători din cadrul catedrei de psihologie a University College London, Adrian Furnham și Ellie Parker, au examinat efectul unui program cu caracter sexual asupra memorării reclamelor. După lucrări anterioare, cei doi psihologi britanici voiau să confirme ori să infirme trei ipoteze. Prima: amintirea unei mărci este mai perturbată dacă spotul publicitar este inclus intr-un program TV sexual. A doua ipoteză: o publicitate avand ea insăși o latură sexuală ar fi reținută mai bine decat un spot publicitar banal. A treia ipoteză: amintirea unei reclame ar fi mai bună dacă există un contrast intre conținutul programului și cel al publicității. Ințelegem imediat: doar prima ipoteză va fi validată.

Sexul poate dauna publicitatii"French kiss"

Prin experiența lor in vivo /pe viu/, cercetătorii britanici au recrutat 60 de studenți cu varste variind intre 18 și 31 de ani, jumătate fete și jumătate băieți, impărțiți in patru grupuri. Unii au avut de vizionat un program ales pentru latura sa "excitantă", notează realizatorii studiului. Nu, nu un film porno clar. Doar un episod din serialul "Totul despre sex" / "Sex and the City"/, care avea, totuși, meritul de a conține două scene de raport sexual, o scenă de preludiu, precum și diverse discuții in jurul "French kiss" /sărutului franțuzesc/, al disfuncțiilor erectile și homosexualității.

Ceilalți studenți au trebuit să vizioneze doar un episod din serialul "Malcolm", o comedie mai cumințică. Fără rasete inregistrate - "pentru a nu distrage atenția" -, semnalează psihologii, cele două programe au fost intrerupte de o pauză publicitară. O primă serie de șase spoturi /pentru un CD, o bere, un parfum, un șampon, o băutură alcoolică, un telefon mobil/ - toate intr-o regie erotică - a fost inserată in programele vizionate de jumătate dintre participanți. In timp ce cealaltă jumătate a participanților a privit emisiuni intrerupte de alte șase spoturi, pentru produse similare, dar intr-o regie neutră. La incheierea vizionării, fiecare dintre participanți a trebuit să răspundă la un chestionar. Oferind o descriere precisă a conținutului fiecărui spot publicitar și indicand numele mărcii lăudate.

Rezultatele experimentului au apărut in ultimul număr al publicației de specialitate Applied Cognitive Psychology / Psihologie cognitivă aplicată. Aceasta ar urma să zdruncine vechile certitudini ale catorva publicitari și regizori de mesaje publicitare. Prima mare găselniță: la cei care s-au uitat la "Totul despre sex", memorarea publicității a fost impiedicată, spre deosebire de cei care vizionaseră "Malcolm". "Aceasta face să se presupună că prezența sexului intr-o emisiune este extrem de implicantă. Astfel, aceasta reduce atenția la spoturile publicitare și impiedică, așadar, memorarea lor", scriu cei doi autori. Ca și cum "spațiul cognitiv disponibil" nu ar fi extensibil.

"Efect prejudiciabil"

Cercetătorii britanici semnalează că același efect anihilant a fost deja reperat in programele cu "conținut agresiv". Trebuie notat faptul că nu a contat dacă și spotul avusese ori nu un caracter erotic. O altă găselniță: bărbații și-au amintit mult mai bine reclamele cu caracter sexual; exact opusul femeilor, care le-au reținut mai bine pe cele non-sexuale. Aceasta implică faptul că recurgerea la sex nu este utilă decat pentru produse ce au drept țintă exclusivă bărbații. Autorii adaugă: "Sexul pare să aibă un efect prejudiciabil asupra memorării spoturilor publicitare de către femei". Prin urmare, niște spoturi lascive pentru un gel de duș ar avea un efect respingător asupra gospodinelor cu varste de sub 50 de ani. Publicitari, aveți motive să vă cutremurați!


Sursa: sfaturimedicale.ro


Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Sexul poate dauna publicitatii.

de ce nu vor femeile spoturi de natura sexuala? (3 comentarii, 933 vizualizari)
ce inseamna pt o femeie a face sex?doar o satisfacere a barbatului?chestia asta ma uimeste,mai ales ca pana acum credeam ca un spot publicitar de natura sexuala ar stimula mai mult femeia decat...

Ultima ora din Yuppy pe 9AM