Ce se intampla cand nu va mai antrenati cateva saptamani sau luni?

In timp ce lipsa de la un antrenament sau doua nu afecteaza, probabil, progresele dumneavoastra in culturism, ce se intampla cand nu va mai antrenati cateva saptamani sau luni?

Se vor "evapora" pur si simplu muschii obtinuti prin antrenamente grele?

Oamenii de stiinta din lumea sportului spun ca este la fel ca legea gravitatiei care spune ca ceea ce este aruncat in sus trebuie sa vina inapoi, jos, tot asa se intampla si cu progresele in masa musculara si rezistenta aerobica.

Pe scurt, daca nu mentii castigurile obtinute prin antrenament ele se vor diminua in timp. Corpul lucreaza dupa regula homestatica, adica incearca sa foloseasca cat mai putine resurse posibil pentru mentinerea echilibrului.

Cum afecteaza pauzele de antrenament forta si masaDe indata ce stimulul, care a fortat organismul sa-si mareasca capacitatea aerobica sau masa musculara, este indepartat, tendinta naturala a organismului este de a reveni la normal.
Intrebarea este insa, cat de mult dureaza pana cand o asemenea schimbare are loc. Pot disparea in doar cateva saptamani, sau zile, efectele a ani de antrenamente?

Vestea buna, potrivit unor cercetari publicate, este aceea ca muschii scad in masa mai lent decat cresc. Chiar si dupa o pauza de o luna, sau mai mult, esti mai puternic decat ai fost atunci cand ai inceput antrenamentele. Efectele difera intre pauzele scurte si cele mai lungi, de o luna sau mai mult. Pe de alta parte, cu cat esti mai experimentat, cu cat ai o vechime mai mare in culturism, cu atat mai lent scade masa si forta musculara in momentul intreruperii antrenamentelor. Cand intrerupi antrenamentele, masa si forta incep sa scada gradual, depinzand de vechimea ta in sport, dar au loc deasemeni si schimbari structurale.

Astfel, dupa 13 luni de pauza, un studiu a descoperit o scadere cu 6% a numarului de fibre albe (de forta si masa) in favoarea celor rosii (de rezistenta). In alt studiu s-a demonstrat ca o pauza de 2 saptamani nu a dus la scaderea fortei maximale a unor sportivi antrenati, testati la genuflexiuni si impins din culcat.

Citeste si:
Cele mai frecvente greseli la sala
Cele mai frecvente greseli la...

Dupa 8 saptamani de pauza (adica 2 luni) s-a detectat o scadere cu 11,6% a fortei la genuflexiuni si cu 12% la extensii pentru coapse. an timp ce pierderea fortei si a masei musculare, in urma unei pauze, este graduala, pierderea capacitatii aerobice si a rezistentei obtinuta prin exercitii aerobice (alergare, inot, ciclism, etc.), se produce mult mai repede.

Dupa numai cateva zile de la incetarea antrenamentelor incepi sa pierzi din capacitatea de a tranporta oxigenul dinspre plamani catre muschii care lucreaza. Deasemeni, efecte pozitive ale adaptarii la exercitiile aerobice cum ar fi: o functionare mai eficienta a inimii (pentru a putea pompa mai mult sange catre muschi) sau o crestere a productiei de enzime oxidative, scad rapid la intreruperea antrenamentelor. De asemenea, in contrast cu efectele pauzei la cei ce s-au antrenat cu greutati la cei ce fac exercitii aerobice, cei care au vechime si experienta mai mare pierd mai rapid avantajele obtinute prin antrenament, decat incepatorii.

Citeste si:
Metoda Heavy Duty
Metoda Heavy Duty

Pe de alta parte au fost studiate efectele reducerii frecventei antrenamentelor cu greutati pentru a vedea daca un antrenament mai usor si efectuat doar in frecventa de unul pe saptamana poate opri scaderea in masa musculara. Studiile au aratat ca pentru a pastra calitatile obtinute prin antrenamentele cu greutati este suficient si acest antrenament minimal. In ceea ce priveste antrenamentul aerobic si cresterea capacitatii cardiovasculare, aproape toate beneficiile dispar intr-o luna si ceva de inactivitate. La fel insa ca si in cazul antrenamentului cu greutati, beneficiile pot fi mentinute cu un antrenamant mai usor.

Un alt efect frecvent mentionat in studii este ceea ce folclorul culturistilor numeste "memoria musculara". Aceasta se refera la cresterea rapida la nivelul initial a musculaturii atrofiate din cauza intreruperii antrenamentelor chiar si dupa multi ani de pauza. Cercetatorii au stabilit ca acele cai nervoase dezvoltate prin antrenamentul cu greutati, care fac legatura intre sistemul nervos central si fibrele musculare, raman intacte in ciuda pauzei de ani de zile si cand antrenamentele sunt reluate interactioneaza cu exercitiile pentru a reproduce nivelul de masa musculara anterioara.

Citeste si:
Fazele intrarii in forma
Fazele intrarii in forma

Sursa: topculturism.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.