Cum definesti termenii pe care ii folosesti cand vorbesti despre sex?

Analingus: activitate sexuala care implica contactul dintre gura unui partener si zona anala sau perianala a celuilalt partener. Actiunea de stimulare orala a anusului. In cazul lipsei protectiei exista riscul transmiterii unor germeni patogeni sau paraziti ce dau nastere unor infectii.

Androgen: hormon sexual masculin produs de testicule si ovare. Stimuleaza dezvoltarea si functia organelor genitale masculine si aparitia caracterelor sexuale secundare.

Androfobie: frica patologica de barbati si de sexul masculin in general.

Asexualitate: lipsa oricarei atractii sexuale pentru o alta persoana.

Poate fi interpretata ca o forma de orientare sexuala. Persoana care manifesta acest tip de comportament se numeste asexual, in cazul unui barbat, sau asexuala, in cazul unei femei.

Aspermie: lipsa productiei sau posibilitatii de a elimina sperma in timpul ejacularii.

Azoospermie: absenta spermatozoizilor viabili in sperma.

Dictionar sexualBalanita: inflamatie a capului (glandul) penisului, si a mucoasei care il inveleste.

Bartholin (glande): glande care se afla in corpul labiilor mari. Ele secreta un lichid lubrefiant care faciliteaza penetrarea in timpul actului sexual.

Coitus Interuptus: metoda de evitare a unei sarcini care consta in retragerea penisului din vagin inaintea ejacularii. Nu este o metoda sigura.

Colpita: inflamatie a colului uterin.

Decalotare: retractarea preputului - descoperirea capului penisului prin tragerea inapoi a preputului.

Dismenoree: menstruatii dureroase. Cauzele pot fi : balanta hormonala, secretia crescuta de prostaglandine, probleme de ordin fizic, in ceea ce priveste conformatia uterului.

Dispareunia: durere in timpul actului sexual vaginal. Durerile pot sa apara in zona vaginului sau in toata zona genitala.

Epistaxis: hemoragie nazala.

Erotofobie: frica de erotism.

Feromoni: substanta biogena care serveste la comunicarea intre indivizii apartinand aceleiasi specii.

Fimoza: ingustare congenitala sau inflamatorie a preputului care face imposibila retractarea preputului (decalotarea).

Fistula: canal prin care se scurge o secretie.

Gestatie: stare fiziologica a unei femele, de la conceptie (fecundarea ovulului) si pana la nasterea fatului. Perioada de gestatie este variabila de la o specie la alta : aproximativ 270 de zile la om, 60 de zile la pisica, 150 de zile la oaie, 620 de zile la elefant.

Gland: capul penisului.

Glandele lui Bartholin: glande care se afla in corpul labiilor mari. Ele secreta un lichid lubrefiant care faciliteaza penetrarea in timpul actului sexual.

Glandele lui Cowper: glande mici situate sub prostata. Acestea se deschid in uretra si participa la secretiile pre-ejaculatoare.

Gonadotropi: grup de hormoni cu actiune stimulatoare asupra glandelor sexuale, secretati de glanda hipofiza.

Hematurie: prezenta sangelui in urina.

Hemostaza: oprirea unei hemoragii.

Hirsutism: crestere anormala a parului pe fata, pe corp si pe membre, in special la femei, datorata unor tulburari hormonale.

ITS: infectii cu transmitere sexuala. Grupa de infectii care afecteaza atat femeia cat si barbatul si care sunt transmise prin activitate sexuala.

Laparoscopie: este o metoda de contraceptie permanenta si reprezinta intreruperea definitiva a capacitatii de reproducere a femeii.

Limfogranulomatoza veneriana: boala cu transmitere sexuala determinata de obicei de Chlamidia Trachomatis.

Lipom: tumoare benigna de tesut adipos.

Menarha: prima menstruatie. La marea majoritate a fetelor menarha apare intre 11 si 14 ani.

Mialgie: durere musculara.

Motilitate: proprietatea de a face miscari de contractie si relaxare.

Orhiectomie: operatie chirurgicala prin care se indeparteaza unul sau ambele testicule. Aceasta operatie poate fi facuta fie pentru a se interveni in cazul unei stari patologice (cancer), fie ca operatie estetica de schimbare a sexului. In cazul in care este indepartat numai un singur testicul nu exista probleme in ceea ce priveste functia sexuala, secretia de hormon masculuin (testosteron) sau fertilitate.

Orhita: inflamatie a testiculelor.

Parafimoza: situatia in care preputul ramane blocat la baza glandului (capul penisului) dupa retractare (decalotare) si nu mai poate fi adus in pozitia sa normala in care acopera glandul.

Pederastie: (homosexualitate) comportament sexual masculin orientat numai spre relatii sexuale cu o alta persoana de sex masculin.

Este o forma de orientare sexuala. Persoana care manifesta acest tip de comportament se numeste pederast.

Petting: joc sexual ce consta in atingerea, mangaierea corpului partenerului in scopul obtinerii orgasmului.

Polutie: emisiune seminala involuntara, care, de obicei, se produce in timpul somnului sau, uneori, in timpul zilei.

Priapism: erectie prelungita si dureroasa care dureaza de la cateva ore pana la cateva zile si care nu este asociata cu activitatea sexuala.

Smegma: substanta alba secretata de glandele sebacee ale preputului. Se poate colecta intre gland si preput.

Spotting: mica sangerare vaginala, sub forma catorva picaturi care apar intre menstruatii.

SPM: sindrom pre-menstrual.

Western Blot: ("test SIDA") sau IFA (prescurtare dupa termenul de Immuno-Fluorescent Assay) : tehnica pentru punerea in evidenta a anticorpilor specifici anti-HIV care apar in sange ca urmare a infectarii cu virusul HIV. Este un test de confirmare a seropozitivitatii constatate prin testul ELISA.

Zoonoza: infectie contagioasa transmisa omului de catre animale (salbatice sau domestice).

Sursa: pravaliata.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.