Fumatul este un viciu care are la baza obisnuinta, factorii sociali si dependenta fizica.

Fumatul este un viciu care are la baza obisnuinta, factorii sociali si dependenta fizica.

Cercetarile recente au demonstrat ca dependenta de tutun este mai grava decat cea de alcool, atinge nivelul dependentei de droguri.

Fumatul are rol in etiologia multor boli:

- Ateroscleroza si manifestarile acesteia: cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, infarctul cerebral si renal, arteriopatia obliteranta a membrelor, hipertensiunea arteriala.

- Afectiuni pulmonare: bronsita cronica, bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC).

- Tumori maligne: cancer bronhopulmonar, laringian, al cavitatii bucale, al vezicii urinare, pancreatic, gastric, rectal.

- Fumatul in timpul sarcinii cauzeaza daune fatului.

FumatulRenuntarea la fumat poate fi incurajata prin mai multe metode. Stabilirea zilei renuntarii, renuntarea brusca, exercitiu fizic, schimbarea obiceiurilor legate de fumat si unele medicamente pot fi de mare folos.

Simptomele de sevraj sunt: iritabilitate, anxietate, scaderea capacitatii de concentrare, cefalee, somnolenta.

La majoritatea pacientilor apare cresterea in greutate (nicotina scade pofta de mancare), iar in cazul exitentei unei depresii, aceasta se poate agrava dupa renuntarea la fumat.
In general, dupa primele incercari apare recaderea, dar aceasta nu trebuie sa descurajeze fumatorii care doresc sa scape de acest viciu pentru ca dupa cateva incercari pot reusi, iar beneficiul este insemnat: prelungirea vietii cu cativa ani.

Medicatia consta in substitutie de nicotina prin guma de mestecat, plasture cu nicotina si in administrarea unor medicamente care amelioreaza simptomele de sevraj.

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.