Suplimentele alimentare pot fi vitamine, minerale, plante, aminoacizi (componente ale proteinelor) sau parti ale acestora.

Suplimentele alimentare pot fi vitamine, minerale, plante, aminoacizi (componente ale proteinelor) sau parti ale acestora. Suplimentele alimentare pot fi sub forma de pilule, capsule, tablete sau sub forma lichida. Aceste suplimente se adauga la mancare, nu o inlocuiesc.

Oamenii consuma suplimente alimentare pentru a-si imbunatati starea de sanatate. Suplimentele alimentare obisnuite includ vitamine si minerale (ca de exemplu vitamina C), plante sau alte substante care provin dintr-o sursa naturala (cum ar fi glucozamina).

Oamenii au utilizat suplimente alimentare de mii de ani pentru a trata unele boli. Uneori aceste suplimente stau la baza unor medicamente des folosite in ziua de azi. De exemplu, scoarta de salcie era folosita pentru tratarea febrei cu secole in urma. Companiile farmaceutice au identificat substanta responsabila de acest efect din scoarta de salcie si au folosit-o pentru obtinerea aspirinei.

Ce sunt suplimentele alimentare?Administrarea suplimentelor alimentare nu este atat de strict supravegheata prin studii cum este administrarea medicamentelor.

La ce folosesc suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare sunt utilizate pentru numeroase efecte. Astfel, vitamina C este folosita pentru ca se considera ca previne aparitia racelii. Cercetarile au demonstrat ca plantele pot avea efecte benefice dar si daunatoare. Acestea pot fi folosite pentru tratarea infectiilor, reducerea febrei, vindecarea plagilor. De asemenea trataeaza constipatia, usureaza durerea, au efect energizant sau relaxant. Glucozamina este utila in tratamentul osteoartritei.

Sunt sigure suplimentele alimentare?

Cercetatorii considera ca sunt sigure. Totusi, inainte de a consuma suplimente alimentare consultati-va cu medical dumneavoastra mai ales daca doriti sa combinati un astfel de tratament cu tratamentul prescris. Este important acest aspect mai ales pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. Cand folositi suplimente alimentare nu uitati:

-la fel ca si in medicina conventionala, aceste suplimente pot avea efecte secundare, pot cauza reactii alergice sau pot interactiona cu medicamente prescrise sau cu alte suplimente, fapt care poate duce la agravarea starii dumneavoastra de sanatate.

-suplimentele alimentare nu sunt intotdeauna brevetate. De aceea este posibil sa nu se cunoasca exact efectele lor adverse. Forma pe care o cumparati s-ar putea sa nu fie forma studiata de cercetatori.

-altor suplimente decat mineralele sau vitaminele e posibil sa nu li se cunoasca efectele pe termen lung.

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.