Numarul persoanelor cu surplus de kilograme este mai mare decat cel al oamenilor care sufera de foame.

Numarul persoanelor cu surplus de kilograme este mai mare decat cel al oamenilor care sufera de foame. Acest fenomen apare atat in tarile bogate cat si in cele sarace, ajungand la dimensiunile unei pandemii, relateaza cotidianul polonez Rzeczpospolita.

Circa 800 de milioane de persoane de pe glob nu mananca pe saturate, insa un miliard mananca mult prea mult, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). De aceasta problema se ocupa acum la Sydney participantii la cel de-al X-lea congres international pe tema obezitatii. Reuniunile de acest tip au loc odata la patru ani, ultimul fiind organizat in 2002, la Sao Paolo in Brazilia.

"Obezitatea este plaga societatii contemporane. Acest fenomen 'viclean' si 'abil', cuprinde acum intreaga lume. Este cea mai mare sursa de boli cronice a lumii contemporane", a afirmat in deschiderea congresului prof. Paul Zimmet de la Universitatea australiana Monash.

Lumea flamazeste si in acelasi timp se ingrasaDin pacate, civilizatia euroatlantica apuseana a fost atinsa prima de acest fenomen. Cauzele directe ale plagii care a atacat-o sunt - paradoxal - standardul ridicat de viata, modul industrial de producere a alimentelor, obisnuintele rele de hrana si lipsa activitatii fizice din ce in ce mai acuta.

"Tarile mult mai sarace repeta, din pacate, aceste greseli", a afirmat prof. Zimmet.

"Pentru a incepe o lupta eficienta cu aceasta problema e necesara schimbarea actualei politici agricole", considera Philip James, fost consilier al premierului Marii Britanii Tony Blair si presedintele unei asociatii internationale de lupta impotriva obezitatii. "Lumea s-a concentrat asupra cheltuirii banilor intr-un mod care sa faciliteze producerea unor alimente care determina agravarea pandemiei obezitatii. Un exemplu este supraproductia de ulei de masline, de grasimi animale, de zahar. Asa este de zeci de ani, oamenii s-au extenuat sa obtina ceva care acum se intoarce impotriva lor. Platim acum pentru decenii de indiferenta si iresponsabilitate", a spus Philip James.

Autoritatile anumitor state incep sa constientizeze gravitatea problemei. Participantii la lucrarile congresului au indicat Danemarca drept exemplu al schimbarilor pozitive - acolo a fost interzisa productia de grasimi care dauneaza sanatatii. SUA au amendat compania McDonald's cu mai multe milioane de dolari pentru ca nu a redus continutul de grasimi daunatoare din produsele comercializate. Insa acest gen de actiuni este doar o picatura de apa in oceanul necesitatilor.

Cresterea numarului persoanelor cu exces de kilograme este insotita pe glob de teama crescanda in fata acestui fenomen. Fetitele de cinci ani au inceput deja sa se teama de excesul de grasime, au observat cercetatorii de la universitatea britanica din Leeds, condusi de prof. Andrew Hill. De asemenea, o echipa condusa de prof. Kylie Ball, de la Universitatea australiana Deakin, a prezentat rezultatele unor cercetari efectuate pe 7800 de femei. Concluzia lor este ca obezitatea si excesul de kilograme favorizeaza depresia, femeile grase sunt mai putin ambitioase la serviciu si la studiu, prezinta inclinatii spre nemultumirea cauzata de activitatea depusa si de relatiile lor cu alti oameni.

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.