In loc de pilule, un psihoterapeut britanic le recomanda pacientilor sai tratamentul cu filme artistice.

In loc de pilule, un psihoterapeut britanic le recomanda pacientilor sai tratamentul cu filme artistice.

Psihoterapeutul britanic Bernie Wooder este autorul unei metode originale de tratare a problemelor emotionale, recomandandu-le pacientilor sai sa se uite cat mai mult la anumite filme artistice si, oricat de neverosimil ar parea, metoda sa da rezultat, de aproape zece ani, relateaza in editia sa de joi publicatia britanica The Independent.

Metoda terapeutica a lui Wooder, respinsa candva ca o erezie de lumea stiintifica, a fost imprumutata si de alti specialisti din domeniul consultatiilor psihologice. In urma cu trei ani, el a inceput sa predea un curs de terapie prin cinema la Guy's Hospital din Londra, iar anul trecut Colegiul Regal in domeniul psihiatriei din Marea Britanie a catalogat metoda sa drept un "excelent sprijin" in consultarea pacientilor.
Metoda Wooder ajuta la rezolvarea multor probleme. De exemplu, daca omul are probleme legate de o motivatie in viata, metoda Wooder recomanda in acest caz "mixtura" din "Rocky" si "Lawrence al Arabiei ". Starea de lehamite poate fi combatuta cu o "portie sanatoasa" de "Don Juan DeMarco", remediu administrat obligatoriu inainte de somn.

Fiind din copilarie un cinefil pasionat, Wooder a reusit sa descopere binefacerile filmului pentru sanatatea mentala abia in urma cu 15 ani. In timpul unei sedinte terapeutice, i-a venit in minte un film despre emotiile incalcite, pe care pacienta sa nu reusea nicidecum sa le descrie. Femeia suferea din cauza tradarii partenerului. In timp ce ea vorbea, medicul si-a adus aminte de filmul "On the Waterfront". In scena care ii venise in cap lui Wooder, personajul interpretat de Marlon Brando descopera ca fratele sau pentru care facuse un adevarat cult, nu era chiar asa de onest precum il credea el. Trairea care se putea citi pe chipul actorului in momentul descoperirii adevarului era aceeasi cu trairea pacientei sale. Imediat s-a gandit s-o sfatuiasca sa mai vada o data filmul si, de atunci, ea nu a mai calcat niciodata pragul cabinetului sau.

Citeste si:
Prin Alpii Francezi, noaptea (VIDEO)
Prin Alpii Francezi, noaptea...

CinematerapiaLa nivelul profund, cinematerapia presupune ca in timpul vizionarii filmului spectatorul sa vorbeasca despre subiectul acestuia, despre anumite momente care il impresioneaza, sa asculte mai atent coloana sonora a peliculei si sa fie atent la expresia chipurilor personajelor. Uneori insa, vizionarea unui film poate remonta psihicul fara sa aiba loc vreo discutie.

Printre pacientii tratati de Wooder cu ajutorul filmelor se numara un om de afaceri, care a ajuns din simplu slujbas la pozitia de presedinte al consiliului director al companiei unde era angajat dupa ce a vizionat o perioada indelungata, in fiecare seara, filmul "Rocky", o clienta care se roaga la filmul "The Remains of the Day", ca la o icoana, pentru ca a facut-o sa inteleaga ceea ce ar putea deveni in viitor daca nu-si va schimba urgent modul de viata; un preot, care si-a luat lumea in cap dupa ce filmul "One Flew Over the Cuckoo's Nest" a scos la iveala propria teama de a nimeri in clestele unui sistem rigid.

Citeste si:
Zece poze macro: Atunci cand mancarea explodeaza
Zece poze macro: Atunci cand...

Wooder sustine ca pelicula Brokeback Mountain, pe langa faptul ca a castigat recent trei Oscaruri, a devenit repede cel mai bun remediu intr-o serie de neplaceri de ordin psihic. Unele paciente ale lui Wooder au declarat ca filmul le-a facut sa inteleaga ca deceptia pe care au simtit-o isi are originea in lipsa unor sentimente adevarate si profunde, precum iubirea si apropierea dintre cei doi cowboys - protagonistii filmului. Pelicula este recomandata de Wooder si pentru ameliorarea comunicarii intre doi parteneri care s-au certat.
Natalya Joseph, 48 de ani, a recurs la serviciile terapeutului in momentul in care casnicia sa se ducea de rapa, fiind cuprinsa de panica in legatura cu faptul ca ar putea muri de cancer, ca si prima sotie a barbatului sau. Relatiile cu rudele acestuia nu erau nici ele bune. Wooder i-a recomandat femeii sa vada filmul "Rebecca", versiunea din anul 1940, in care personajul feminin, Mrs De Winter, are un sentiment de inferioritate, datorita unui concurs de imprejurari, fata de prima sotie defuncta, Rebecca, a sotului ei. Wooder i-a recomandat sa vizioneze filmul impreuna cu sotul sau si sa-i atraga atentia la scenele care i se vor parea mai importante. Dupa aplicarea "tratamentului" sotul lui Natalya si-a dat seama ca mama sa ii umileste sotia, prin comparatie cu prima lui nevasta si a luat imediat masuri: s-au mutat singuri.
In opinia terapetului Wooder, fiecare detaliu conteaza si merita sa fie discutat intr-un film care gaseste ecou in sufletul pacientului, amintindu-i de experienta sa trecuta sau atunci cand se confunda cu personajul central.
Iata cateva recomandari facute de doctorul Wooder in anumite cazuri:

Citeste si:
Fotografiile lui Mary Kay sunt adevarate clisee...superbe
Fotografiile lui Mary Kay...

1. Lipsa de vointa
Recomandare - " Iron Will ", "Lawrence of Arabia ", "Rocky".

2. Necaz, pierderea omului drag, inima franta
Recomandare - "Truly Madly Deeply", "Ghost", "Great Expectations".

3. Datorii
Recomandare - "The Money Pit".

4. Sentiment de insecuritate
Recomandare - "Shirley Valentine", "Muriel's Wedding".

5.Plictiseala
Recomandare - " Educating Rita"

6. Criza in relatii
Recomandare - "Before Sunrise", "Before Sunset".

7. Relatie extraconjugala
Recomandare - "The Bridges of Madison County".

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.