Impotriva bolilor cu transmitere sexuala se pot lua din timp masuri de prevenire, atat de a dobani o astfel de boala cat si de a o transmite mai departe.

Impotriva bolilor cu transmitere sexuala se pot lua din timp masuri de prevenire, atat de a dobani o astfel de boala cat si de a o transmite mai departe.

O mare importanta o are amanarea debutului vietii sexuale pana la o varsta la care sunteti pregatiti fizic si psihic pentru ea. Aproape doua treimi din bolile cu transmitere sexuala apar la tineri sub 25 de ani. Adolescentii activi sexual prezinta un risc foarte mare de a dobandi o astfel de boala intrucat au multipli parteneri si nu prea folosesc metode de protectie.

Modificarile biologice prin care trec adolescentii cresc riscul aparitei BTS
BTS au devenit o problema de importanta mondiala. Este importanta folosirea metodelor de protectie mai ales in cazul unui comportament sexual cu risc crescut.

Este de asemenea important ca femeile insarcinate sa practice sexul protejet intrucat BTS pot afecta fatul. Ele pot fi fatale pentru fat sau pot avea consecinte asupra acestuia pe termen lung.

Prevenirea BTS este mai simpla decat tratamentul acestora.

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala (BTS)Vorbeste cu partenerul (a) tau despre bolile cu transmitere sexuala inaintea inceperii unei relatii. Afla daca exista riscul sa aiba o astfel de boala. Este posibil ca boala sa existe dar sa fie asimptomatica. Unele afectiuni, cum este infectia cu HIV, poate fi cel putin 6 luni nedetectabila.

Intreaba-ti partenerul(a) urmatoarele:
-cati parteneri sexuali a avut inaintea ta?
-ce comportament care poate fi riscant are?
-a avut vreodata vreo BTS?
-se trateaza sau s-a vindecat?
-daca BTS de care sufera este incurabila, care este cea mai buna metoda de a te proteja?
Fii responsabil!
-evita contactul sexual daca ai simptomele unei BTS sau daca esti tratat pentru o astfel de boala.
-evita contactul sexual cu o persoana care are simptomele unei BTS sau care e posibil sa fi fost expusa la o astfel de boala. Ar trebui te uiti la zona genitala a partenerului, cautand rani sau scurgeri, dar aceasta nu este o asigurare ca persoana nu are o BTS.
Sa nu ai mai mult de un partener sexual! Riscul pentru BTS creste considerabil in caz de contact sexual cu parteneri multpli.

Citeste si:
Ce nu stiai despre prezervativ
Ce nu stiai despre prezervativ

Unele boli se pot transmite prin sex oral sau sex anal.

Utilizarea prezervativului reduce riscul de a contacta o boala cu transmitere sexuala mai ales daca este folosit correct. Prezervativul trebuie pus inainte de inceperea actului sexual.

Foloseste prezervativul cu noul partener(a) pana esti sigur ca acesta (aceasta) nu sufera de BTS.
Spermicidele sau contraceptivele orale nu previn aparitia BTS. Ele previn apariti unei sarcini dar nu a BTS.

Prevenirea este cea mai buna aparare impotriva BTS- urilor. Daca, insa, ati contractat o BTS, raportati imediat doctorului simptomele pentru a va asigura tratamentul prompt si pentru a preveni infectarea altcuiva.

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.