Bataturile nu reprezinta numai o neplacere, ele au rolul de a proteja pielea. Ele sunt formate prin ingrosarea si intarirea straturilor superficiale ale pielii in zonele unde aceasta este supusa constant la frecare.

Cu toate ca au rol de protectie, bataturile pot deveni o problema atunci cind devin prea mari, dureroase sau inflamate. Din nefericire, se pot lua masuri pentru a evita aparitia acestor neajunsuri.

Cum se formeaza?

Bataturile pot sa apara pe calcii sau in alta regiune a piciorului si pot atinge dimensiuni de aproape 2 cm. Ele se pot forma si la nivelul miinii, dupa o munca indelungata care presupune tinerea unei unelte in mina. Prin frecare cu straturile pielii, aceastea provoaca aparitia bataturilor. Unele bataturi pot fi mai mici, cam 5 mm, avind in interior un miez mai tare. Bataturile tari pot sa apara la virful degetelor, pe calciie sau pe partile laterale ale piciorului iar cele mai rare intre degete. Pot sa apara bataturi si cind incaltamintea este prea mica, ceea ce face sa creasca presiunea exercitata asupra pielii.

Presiunea bataturilor

Folositi o incaltaminte comoda, adaptata perfect la lungimea piciorului, fara sa va stringa degetele. O incaltaminte prea strinsa produce cresterea presiunii pe piele, iar o incaltaminte prea larga duce la frecari mari intre piele si incaltaminte, ceea ce are ca urmare aparitia bataturilor. Cei mai buni sunt pantofii cu talpa moale si, ori de cite ori este posibil, incercati sa folositi sandale.

BataturileAcordati atentie felului in care mergeti. Un mers incorect, in care calcati numai pe o margine a piciorului, poate foarte usor sa produca bataturi in acea regiune. Priviti tocurile pantofilor pe care ii folositi de obicei. Daca este uzata o singura parte, este sigur ca greutatea corpului e repartizata intr-o singura zona in timpul mersului. Uneori, este nevoie de incaltaminte cu talpa speciala (ortopedica) pentru a ajuta la distribuirea uniforma a greutatii.

Ingrijiti-va pielea, si acordati atentie oricarei iritari, dureri sau inflamatii ale acesteia. Cind apar astfel de simptome, e bine sa va adresati unui medic dermatolog.

Tratamentul bataturilor

Acasa: dupa baie, frecati usor straturile ingrosate ale pielii cu un prosop aspru sau cu o piatra poroasa. Sapunurile alcaline, dizolvate in apa, inmoaie pielea si va ajuta sa indepartati straturile superficiale ingrosate.

Nu incercati sa indepartati toata batatura dintr-o data, acest proces poate sa dureze o saptamina sau doua. Nu taiati o batatura cu foarfeca, lama de ras sau alt obiect ascutit, mai ales daca suferiti de diabet sau aveti probleme cu circulatia sanguina. Acest gest poate produce infectii foarte dureroase, care necesita un tratament atent. Atunci cind o batatura se infecteaza se ulcereaza, e bine sa mergeti le medic. Uneori poate fi necesara o mica interventie chirurgicala pentru a inlatura infectia sau pentru corectarea unui os anormal, dar in majoritatea cazurilor e necesara numai indepartarea tesutului ingrosat, fapt care a scuteste de numeroase neplaceri.

Sursa: topfitness.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.