Psihoterapia analitica vizeaza un proces de dezvoltare personala prin autocunoastere. Conceptia de la care se pleaca este aceea conform careia functionam simultan pe doua nivele - constient si inconstient - care comunica permanent intre ele, comunicare absolut esentiala pentru sanatatea psihica.

Psihoterapia analitica vizeaza un proces de dezvoltare personala prin autocunoastere. Conceptia de la care se pleaca este aceea conform careia functionam simultan pe doua nivele - constient si inconstient - care comunica permanent intre ele, comunicare absolut esentiala pentru sanatatea psihica.

Uneori ceea ce emerge din inconstient vine in contradictie cu imaginea pe care ne-am creat-o despre noi, cu ceea ce consideram dezirabil si valoros, si atunci mobilizam mecanisme defensive impotriva acestor continuturi inconstiente, parazitand comunicarea intre cele doua nivele si determinand aparitia problemelor psihologice.

Psihoterapia urmareste reinstaurarea unei bune comunicari intre constient si inconstient, integrarea continuturilor inconstiente (fragmente indezirabile sau arhaice ale propriei personalitati) si dobandirea unui plus de intelegere vis-a-vis de modul in care functionam. Prin cultivarea sistematica a receptivitatii pentru experienta interioara, aspecte importante ale personalitatii noastre tinute in fundal revin in prin plan si, luate in considerare, pot determina o schimbare majora de perspectiva asupra vietii noastre.

PsihoterapiaSpecifica terapiei analitice este valorizarea pozitiva a simptomelor si tulburarilor psihice. Acestea marcheaza o nevoie de evolutie si sunt privite ca reactii ale inconstientului semnaland persoanei ca directia in care merge viata sa nu este una in acord cu sine. Simptomele devin astfel repere in calatoria catre sine si o sansa de schimbare a vietii.

Lucrand analitic asupra lor (cautandu-le sensul), ajungem la o viziune mult mai larga si mai comprehensiva asupra realitatii si asupra propriei persoane. Decat sa le tratam ca pe niste defectiuni ce trebuie indepartate, este mai util sa le ascultam mesajul si sa le privim ca pe niste aliati in drumul catre noi insine. Prin aceasta schimbare de perspectiva vulnerabilitatile se transforma in atuuri, caci tocmai punctele noastre vulnerabile sunt cele care permit interventia terapeutica si fac posibila schimbarea.

Citeste si:
Tastatura virtuala Cellulon CL850, noul accesoriu al gadgetofililor...
Tastatura virtuala Cellulon...

Principalele beneficii ale psihoterapiei analitice sunt:
- o mai buna comunicare cu sine si cu ceilalti
- o intelegere profunda a modului in care functionam, atat noi, cat si ceilalti
- o adaptare superioara la realitate
- dezvoltarea creativitatii si a intuitiei, prin stimularea interactiunii cu inconstientul
- cresterea tolerantei la stress
- disparitia simptomelor
- o viata plina de sens

Nota: Nu ne asumam raspunderea pentru utilizarea acestei terapii fara supravegherea si la recomandarea medicului.

Sursa: santateata.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.