Potrivit unui recent studiu publicat in editia on-line a revistei BMJ, realizat in colaborare de catre cercetatorii de la Centrele Universitare din Leed, Nottingham si Manchester si de la Institutul Oncologic de Cercetare din Londra, folosirea telefoanelor mobile nu se asociaza cu un risc crescut pentru cel mai comun tip de tumora cerebrala.

Potrivit unui recent studiu publicat in editia on-line a revistei BMJ, realizat in colaborare de catre cercetatorii de la Centrele Universitare din Leed, Nottingham si Manchester si de la Institutul Oncologic de Cercetare din Londra, folosirea telefoanelor mobile nu se asociaza cu un risc crescut pentru cel mai comun tip de tumora cerebrala, gliomul, asa cum sugera un studiu suedez anterior,conform caruia s-a observat o asociere semnificativa intre folosirea telefonului mobil (in special in regiunile rurale) si aparitia unei tumori cerebrale in partea corespunzatoare a creierului unde s-a tinut telefonul.

Tumorile cerebrale si telefonul mobil - nu s-a gasit nici o legatura

Studiul curent, realizat pe o perioada de 4 ani, nu a decelat nici o legatura intre folosirea telefonului mobil si aparitia gliomului (fiind luate in considerare timpul petrecut de la prima utilizare a telefonului, durata in ani a folosirii acestuia, durata convorbirilor in ore, numarul apelurilor primite, etc.).

Nu s-a gasit nici o asociere a utilizarii telefonului mobil in regiunea rurala si aparitia cancerului cerebral. In Anglia telefoanele mobile au intrat in folosinta din anul 1985, fiind utilizati in masa larga indeosebi dupa 1990.

Cira 4.000 de cazuri noi de tumora cerebrala apar in fiecare an, dintre acestea gliomul fiind tipul cel mai des intalnit. Printre primele simptome figureaza cefaleea si greturile.

Cauza acestor tumori nu poate fi definita. Studiul a fost realizat in intervalul de timp dintre 1 decembrie 2000 si 29 februarie 2004. In total 966 de persoane cu tumora cerebrala (gliom) si 1716 de voluntari sanatosi au fost interviati in legatura cu folosirea telefonului mobil (de cand, ce tip de mobil, durata convorbirilor).

Sursa: postamedicala.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.