Medicamentul CX717 poate mentine puterea de concentrare a unui om nedormit o perioada de pana la 72 de ore continuu. Militarii, medicii, muncitorii in schimburi si alte categorii de angajati pe care specificul activitatii ii obliga sa fie in forma si sa stea concentrati chiar si la program prelungit vor avea, in curand, sansa sa scape de lupta cu lipsa de somn.

Medicamentul CX717 poate mentine puterea de concentrare a unui om nedormit o perioada de pana la 72 de ore continuu. Militarii, medicii, muncitorii in schimburi si alte categorii de angajati pe care specificul activitatii ii obliga sa fie in forma si sa stea concentrati chiar si la program prelungit vor avea, in curand, sansa sa scape de lupta cu lipsa de somn. Din observatiile pe care le-au facut pana acum, specialistii spun ca medicamentul nu pare a avea efecte secundare.

Cercetatorii de la Universitatea Wake Forest, Carolina de Nord, Statele Unite, au testat cu succes pe maimute un medicament experimental, CX717, care imbunatateste performantele celor ce nu apuca sa doarma suficient. Studiul lor a fost finantat de Agentia de Proiecte Avansate de Cercetare a Ministerului Apararii din SUA, ca parte a unui program prin care se urmareste eliminarea efectelor lipsei de somn in randul soldatilor.

In cadrul testelor, cercetatorii au supus maimutele la activitati intelectuale in decursul unei perioade de 30-36 de ore de nesomn (echivalentul a 72 de ore pentru un om) si, dupa ce le-au administrat CX717 injectabil, au observat o crestere cu 70-90% a acuratetii prestatiei maimutelor si o scurtare a vitezei de reactie a acestora.

In afara de faptul ca a imbunatatit performantele in conditii normale de lucru, medicamentul a readus calitatea prestatiei afectata de lipsa somnului, a spus cercetatorul Samuel Deadwyler, care a participat la studiu.

Pastila antiobosealaLa scanarea creierelor maimutelor pe care a fost testat produsul, oamenii de stiinta au observat ca CX717 reface portiunile de creier afectate de eforturile de concentrare in conditii de munca dupa nesomn. Cu alte cuvinte, se pare ca produsul imbunatateste activitatea din cortexul frontal, zona a creierului unde au loc procesele de gandire si concentrare, si centrii memoriei de scurta durata.

Citeste si:
50 de solutii simple: Imbunatateste-ti creierul!
50 de solutii simple:...

Specialistii care au efectuat studiul spun ca substanta-minune ar putea fi folosita ca psihostimulator si ca ar putea ajunge sa inlocuiasca medicamentele antisomn si chiar cafeaua.

Medicamentul CX717 face parte dintr-o clasa de substante ce ar putea fi utile si in alte deficite de tip cognitiv, care apar dupa atacurile cerebrale sau in boala Alzheimer si alte forme de dementa, a precizat Deadwyler.

Din observatiile pe care le-au facut pana acum, specialistii spun ca medicamentul nu pare a avea efecte secundare, ca hiperactivitatea, gandirea distorsionata sau incapacitatea de a adormi manifestata pe termen lung.

Sursa: postamedicala.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.