Pentru un neinitiat, este aproape inspaimantator sa priveasca un culturist in timpul unui exercitiu. Ochii ii sunt iesiti din orbite, venele umflate si fata i se coloreaza deseori in rosu-vinetiu. In fiecare secunda te astepti sa-i explodeze capul. Te poti intreba, pe buna dreptate, ce se intampla cu presiunea sanguina a sportivului in cauza?

Studiile au aratat o crestere semnificativa a presiunii (tensiunii) sanguine in timpul ridicarii unor greutati mari. Unul dintre studii a aratat cresterea pana la 320/250 (sau 32 cu 25, cum zic unii) la un culturist care lucra la presa pentru picioare cu o greutate foarte mare. Trebuie sa precizam ca limita maxima a presiunii sanguine normale este 140/90 (14 cu 9).

Asemenea descoperire i-a alarmat pe multi doctori care in consecinta i-au sfatuit pe cei cu hipertensiune sa evite toate formele de exercitii cu greutati.

Intr-un ultim studiu publicat, despre relatia dintre antrenamentul cu greutati si presiunea sanguina, cercetatorii au folosit trei grupuri carora le-au luat tensiunea timp de 24 de ore dupa antrenament.

Aceste grupuri au fost:

1. Sedentari;
2. Culturisti cu experienta;
3. Alergatori cu experienta.

Toti aveau o presiune sanguina normala. Cercetatorii au luat doua masuratori, prima dupa antrenamentul cu greutati si a doua dupa ce grupurile nu facusera nici un exercitiu timp de 48 de ore. Antrenamentul a constat in 12 exercitii, cate 2 serii pentru fiecare, antrenand intregul corp.

In timp ce studiile anterioare au aratat ca, in general, culturistii cu vechime au o presiune sanguina mai scazuta ca a populatiei generale, probabil ca urmare a antrenamentului si a alimentatiei specifice, acest studiu nu a depistat nici o schimbare a presiunii sanguine la subiectii celor 3 grupuri.

Presiunea sanguina masurata in ziua fara antrenament a fost similara cu cea luata dupa antrenament, la toate cele 3 grupuri.
Bazandu-ne pe acest studiu, putem spune ca antrenamentul cu greutati nu are efecte adverse asupra presiunii sanguine la oamenii care au o presiune sanguina normala.

Ce se intampla insa cu oamenii care au o presiune sanguina peste normal, hipertensivii, daca fac exercitii intense si grele? Probabil ca ei trebuie sa se antreneze ceva mai usor, cu greutati moderate si sa faca exercitii aerobice.

Sursa: TopFitness.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.