Yuppy 6 Aprilie 2015 16:43
Emineschool Bucharest Film Festival, primul festival independent de film cu specific literar, a inceput astazi, 6 aprilie, in Bucuresti.

Timp de trei zile, publicul larg va putea viziona ecranizari celebre, documentare cu si despre scriitori clasici si contemporani si booktrailers, dublate de dezbateri, discutii si lansari de carte. In plus, intre 6 si 8 aprilie, cei care vor trece pragul Cinematecii Union vor putea admira si minunatele portrete ale scriitorilor romani realizate de artistul Vasile Muresan Murivale, precum si superbele fotografii cu scriitori ale deja binecunoscutului Ion Cucu.

Luni, 6 aprilie, incepand ora 10:30, festivalul a fost deschis impreuna cu cei doi invitati speciali, Vasile Muresan Murivale si Ion Cucu. Apoi, de la ora 11:00, s-a vizionat ecranizarea Morometii (1987, 142 min.), in regia lui Stere Gulea, cu Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Visan, Mitica Popescu, Petre Gheorghiu si Florin Zamfirescu. De la ora 15:00, s-a dat intalnire pe marele ecran cu Nichita Stanescu (2007, 30 min.) - in regia lui Marian Baciu, cu Nichita Stanescu, Dora Stanescu, Florin Iaru, Gabriela Melinescu, Nicolae Breban, Johnny Raducanu, Adam Puslojic si Srba Ignatovic – si cu Angela Marinescu, in Sange albastru (2012, 29 min.) – tot in regia lui Marian Baciu, cu Angela Marinescu, Nora Iuga, Antoaneta Ralian, Elena Vladareanu si Dan Coman.

La ora 17:00, ne delectam cu Aici Nora Iuga (2014, 73 min.), film in regia lui Vlad Rotaru, cu Nora Iuga, Bianca Burta-Cernat, Corina Sabau, Octavian Soviany, Constantin Abaluta Imaginea: Nicu Rotaru, Petre Apostol, Vlad Rotaru, Cezar Gheorghe si un cristian. Documentarul a fost premiat pentru cea mai buna imagine la Festivalul de Film Documentar Romanesc Docuart 2014, intrand in Caravana Docuart 2015. Dupa proiectie, ne vedem cu poeta, prozatoarea si traducatoarea Nora Iuga, de la ora 18:15. Interventiile din public vor fi recompensate cu cate un volum de poezie, intrucat organizatorii doresc sa incurajeze dialogul.

Premiera primei seri de festival va avea loc la ora 19:00. Nino al meu (2015, 55 min.), proiectat cu participarea regizorului Vlad Rotaru, este un film despre scriitorul George Almosnino. Poetul e repus in circulatia istoriei (mari si personale). Avem de-a face nu doar cu poezie, cat cu fascinatia literaturii de a contura personaje. Nino al Norei si-al celor care-l iubesc si citesc devine, prin marturiile lor, un Nino al tuturor. In documentar ii veti vedea pe Nora Iuga, Constantin Abaluta, Valeriu Mircea Popa si Octavian Soviany. Trailer-ul filmului aici: http://goo.gl/4TrHd0

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

Programul Emineschool Bucharest Film Festival poate fi consultat pe site-ul festivalului. Biletul pentru o proiectie sau un calup de doua proiectii este 5 lei, iar evenimentele sunt cu intrare libera.

De altfel, Emineschool Bucharest Film Festival are o surpriza pentru platitorii de bilete. Spectatorii vor fi premiati, prin tragere la sorti, in fiecare seara a festivalului, cu un pachet de cinci carti, dupa cum urmeaza: Dincolo de frontiere. Opere, de Sorin Stoica, Povestiri de pe Calea Mosilor, de Adina Popescu, Jucaria mortului, de Constantin Acosmei, Plasterca, de Calin Torsan si Biblidioteca, de Mihail Vakulovski.

Acestia se pot inscrie la tombola scriindu-si pe spatele biletului achizitionat la intrarea la proiectie numele si o adresa de e-mail si lasand biletul cu pricina la voluntari, la iesirea din Cinemateca Union. Castigatorul pachetului de cinci volume va fi anuntat public la incheierea fiecarei seri de festival si, in cazul in care nu se va afla in sala, va fi contactat de organizatori prin intermediul e-mailului pentru ridicarea premiului. De asemenea, fiecare interventie din public de la dezbaterile si discutiile de dupa proiectii va fi rasplatita cu o carte de poezie, intrucat organizatorii isi doresc sa incurajeze dialogul dintre invitati si public.

Citeste si:
Filmele verii vin cu bilete cadou
Filmele verii vin cu bilete...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.