5 filme care descriu si vorbesc cel mai bine despre cruzimea umana.

Omul este fundamental bun sau rau? Iata o intrebare care a chinuit mintile ganditorile secole la rand. Este rautatea o caracteristica specific umana sau ne nastem buni, dar ne perverteste societatea? Originea cruzimii umane varieaza si pare sa fi fost dintotdeauna un mister.

In arta, cruzimea este infatisata in cele mai variate moduri. In mod bizar, in literatura sau cinematografie mai ales, de multe ori ajungem sa simpatizam cu personajele malitioase. Oare o facem pentru ca ceva din noi este intrinsic rau? Probabil. In cautarea unui raspuns, am realizat o lista cu 5 filme care descriu si vorbesc cel mai bine despre cruzimea umana. Iata:

5 filme despre cruzimea umana

1. Portocala mecania – Stanley Kubrik, 1971

Alex DeLarge este un tanar “ultraviolent” dintr-o Anglie distopica. Impreuna cu prietenii sai, strabate strazile orasului seara de seara, torturand si violand oameni pentru distractie. Cand Alex isi ucide una din victime, este inchis si supus unui program medical si psihologic menit sa il reeduce si sa il transforme intr-o persoana mai buna.

Potrocala mecanica a fost primul film care a prezentat violenta intr-o maniera stilizata si, foarte probabil, unul din primele care a ridicat problema libertatii de a alege intre a fi bun si a fi rau. Desi spalat pe creier in incercarea de a fi vindecat de iesirile violente, Alex nu isi poate tempera comportamentul si inclinatia naturala catre rau.

2. Panglica alba – Michael Haneke, 2009

In 1913, cu doar un an inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial, linistea unui sat german este perturbata de o serie de evenimente misterioase. Un cal se impiedica de un fir, accidentand persoana care il calarea, un tata isi abuzeaza fiica, o femeie se sinucide, un copil este atarnat cu susul in jos intr-un sopron si ars de viu. Cativa ani mai tarziu, invatatorul satului, obsedat de aceste evenimente, incearca sa gaseasca punctul comun.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu a rupt tăcerea în scandalul cu Claudia Pătrășcanu:...
Bianca Drăgușanu a rupt...

Panglica alba este un film care ridica numeroase intrebari, dar care nu ofera aproape niciun raspuns. In mod misterios, parintii incep sa isi bata si pedepseasca copiii; copiii, la randul lor, fac tot posibilul sa preia controlul.

In pofida evenimentelor, personajele din filme nu sunt eminamente rele. Haneke face un lucru interesant, examinand nu rautatea intrinseca a oamenilor, ci capacitatea lor de a se purta intr-un fel in functie de context.

Panglica alba este un film superb despre inocenta si cruzimea copiilor care, cativa zeci de ani mai tarziu, aveau sa devenia generatia nazista.

3. Dogville – Lars von trier, 2003

In decorul anilor 30, intr-un context dominat de mafie si lupta intre clanuri, facem cunostinta cu Grace, o tanara care se ascunde de un grup de mafioti in orasul fictiv Dogville. Singurul care o accepta in comunitate este Thomas, un tanar care incearca sa isi convinga consatenii ca, in schimbul gazduirii, Grace va fi de mare ajutor comunitatii. Treptat, tanara este prinsa intr-un sir de sarcini din ce in ce mai grele, fiind nevoita chiar sa satisfaca nevoile sexuale ale barbatilor din oras pentru a putea ramane acolo in continuare.

Citeste si:
Top 5 cele mai bune filme erotice de privit împreună cu jumătatea ta
Top 5 cele mai bune filme...

Dogville este un film care vorbeste fara ocolisuri despre cruzimea umana. Fugita dintr-un oras mare si rau, Grace spersa ca isi va gasi linistea in micul sat Dogville. In schimb, profitand de recunostinta si generozitatea sa, satenii o umilesc si o fac propria lor sclava. Bunatatea lui Grace si capacitatea acesteia de a ierta usor incep sa fie inlocuite cu dorinta de razbunare.

4. Peeping Tom (Omul care ucide) – Michael Powell, 1960

Mark lewis este un barbat singur si introvertit care lucreaza intr-un studio cinematografic. Din cauza experimentelor bizare practicate de tatal sau, Mark a dezvoltat o obsesie maladiva pentru sentimentul de frica si felul in care acest sentiment se manifesta. Pentru a putea studia si analiza expresiile faciale terorizate ale oamenilor, Mark incepe sa ucida.

Spre deosebire de modul in care fusesera creionate personajele negative pana la acea vreme, Mark este un tip tacut, nesigur pe el si frustrat sexual. Simte ca singurul mod prin care poate intra in contact cu alti oameni este prin intermediul camerei sale de filmat.

Citeste si:
10 carti pe care ar trebui le citesti pana la varsta de 30 de ani
10 carti pe care ar trebui le...

In ciudat actiunilor sale brutale, are o naivitate si candoare anume care te face sa il simpatizezi.

5. American Psycho – Mary Harron, 2000

Patrick Bateman este un tanar de succes care lucreaza intr-o companie mare de pe Wall Street. Perfectionist pana in maduva oaselor, incearca din rasputeri sa atinga succesul in tot ceea ce face. Are un job extraordinar, se imbraca ca la carte si are grija de felul in care arata. De asemenea, omoara oameni cu aceeasi regularitate cu care isi face abdomenele zilnice.

Bateman este un simbol, o critica la adresa societatii moderne in care statusul este cel mai important. Narcisist, superficial si obsedatde aparente, Bateman isi valideaza existenta prin succesul sau si prin felul in care arata. Din aceasta cauza este extrem de competitiv, ajung in punctul in care aproape isi pierde mintile cand realizeaza ca business card-ul colegului sau arata mai bine decat al sau.

Citeste si:
Filmele verii vin cu bilete cadou
Filmele verii vin cu bilete...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.