Scurtmetraje de Oscar la cea de-a opta editie a festivalului

Anim’est isi incheie oficial cea de-a opta editie in seara de 12 octombrie cu premiera in Romania a filmului Cloudy with a Chance of Meatballs 2/Sta sa ploua cu chiftele 2, sequel-ul animatiei de succes din 2009. Productia 3D a Sony Pictures continua povestea inventatorului Flint Lockwood – dupa peripetiile sale de acum patru ani, acesta credea ca a salvat lumea de masinaria lui care transforma apa in mancare, dar descopera ca pacostea a supravietuit, producand acum mancaruri animalice – foodimals.

Cloudy with a Chance of Meatballs 2 este semnat de Cody Cameron si Kris Pearn si produs de regizorii primei parti, Phil Lord si Chris Miller, iar o mare parte din distributie ramane neschimbata – Bill Hader (Flint), Anna Faris (Sam Sparks), James Caan (Tim Lockwood), Benjamin Bratt (Manny). Scenariul este bazat pe povestea şi personajele din cartea "Cloudy With a Chance of Meatballs", scrisa de Judi Barrett şi ilustrata de Ron Barrett. Filmul este adus la Anim’est cu sprijinul Intercom Films. Lansarea oficiala pe marile ecrane din Romania este programata pentru 25 octombrie.

Primul film din serie s-a bucurat de un mare succes, avand incasari globale de 243 de milioane de dolari.

Printre surprizele pregatite de organizatori pentru publicul festivalier se numara si programul special Think Oscar! Ron Diamond, membru al Academiei Americane de Film, prezinta in premiera in Romania la Anim’est o colectie de scurtmetraje realizate in diferite perioade, grupate in patru programe: animatii distinse cu Premiul Oscar, animatii nominalizate la prestigioasele premii dar care nu au castigat Trofeul, scurtmetraje vizionate de membrii Academiei dar care nu au fost nominalizate si animatii care nu au fost niciodata vazute, desi meritau o sansa.

In categoria scurtmetrajelor premiate se afla sase titluri. In 1993, castigatorul era Bob’s Birthday, (r. Alison Snowden & David Fine), in care umorul britanic si criza varstei mijlocii fierb la foc mic, in timp ce sotia dentistului Bob ii pregateste acestuia o petrecere-surpriza, cu ocazia celei de-a patruzecea aniversari. Frank Film din 1973 este un scurt-metraj experimental semnat de Frank si Caroline Mouris, compus din imagini adunate din reviste peste care se suprapun doua naratiuni. Filmul a primit premiul Oscar anul urmator si in 1996 a fost selectat de catre Biblioteca Congresului SUA pentru National Film Registry. Animatia norvegiana The Danish Poet/Den danske dikteren (r. Torill Kove, 2006), narata de Liv Ullmann, urmareste un poet din anii ‘40 care porneste intr-o calatorie in cautarea inspiratiei, dar gaseste dragostea. Pe langa premiul Oscar, filmul a primit si prestigiosul Genie Award, echivalentul canadian al acestuia. Father and Daughter, scurtmetraj danez din 2000 in regia lui Michaël Dudok de Wit, a primit Oscarul si peste 20 de alte premii pentru ilustrarea plina de metafore a relatiei dintre o fiica si tatal sau pe intreg parcursul vietii ei. Animatia australiana The Lost Thing, de Andrew Ruhemann si Shaun Tan, urmareste un tanar care da peste o creatura ciudata pe o plaja dintr-un Melbourne distopic, fiind premiat cu Oscar in 2011.

Citeste si:
Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor, după ce l-a...
Will Smith a demisionat de la...

In filmul japonez La Maison en Petites Cubes de Kunio Katō, un vaduv construieste in permanenta cate un nou etaj la casa, pentru a se salva de inundatii – filmul a primit Marele premiu pentru scurt-metraj la Annecy 2008 si Oscarul un an mai tarziu.

Ron Diamond va prezenta fiecare dintre cele patru programe si va oferi, in cadrul unui masterclass, detalii despre criteriile de selectie si motivele pentru care unele titluri cu potential au fost descalificate.

De asemenea, cinefilii vor avea acces si la scurtmetrajele de animatie nominalizate la Oscar anul acesta, in cadrul unui program oferit de ShortsTV, o televiziune dedicata scurtmetrajelor, lansata de curand si in Romania.

Think Oscar! este un eveniment realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Cea de-a opta editie Anim’est va avea loc in perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio si Elvira Popescu si in Club Control.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii octombrie în mai multe...
ANM: Prognoza meteo până la...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.