Vestimentatia vedetelor, lectie de stil pentru fani!

1. Sullivan's Travels (1941)

A te imbraca este o arta, iar acest film o demonstreaza intr-o maniera mai putin conventionala. Costumul personajului principal, Joel McCrea - in rolul unui regizor sarac, a fost de fapt creat de unul dintre cei mai cunoscuti designeri de costume de la Hollywood, Edith Head. Vestimentatia nonconformista si accesoriile unice prezentate in acest film au inspirat de-a lungul timpului nenumarati creatori de moda.

2. Casablanca (1942)

Primul Razboi Mondial a avut impact si asupra stilului vestimentar al lui Humphrey Bogart. Celebrul trench pe care l-a purtat in Casablanca, a fost creat de Burberry. Epoletii, centura si cataramele care ii desavarseau farmecul personal raman un must-have si in prezent, ca simbol al barbatului pregatit sa lupte pentru principiile sale.

3. An American in Paris (1951)

Gene Kelly a reusit performanta de a inlocui clasica tinuta a dansatorilor, costumul si palaria, cu pantaloni sport si tricou polo, dupa ce a declarat ca nu doreste sa se comporte ca un om din inalta societate, foarte atent la miscarile sale, ci sa danseze relaxat intr-o pereche de jeans. Prin tinuta casual pe care a adoptat-o, Kelly a reusit sa impuna noi standarde in ceea ce priveste vestimentatia dansatorilor de pe marele ecran si nu numai.

4. Rebel Without a Cause (1955)

James Dean nu mai are nevoie de nicio prezentare. Fara el, placerea de a purta blugi nu ar fi fost niciodata atat de intensa cum este astazi. Inventatorul "atitudinii cool" a pus bazele unui trend international prin fiecare aparitie a sa pe marele ecran, fiind un adevarat idol pentru generatia pe care a reprezentat-o. Notorietatea lui Dean era atat de mare incat a starnit admiratie si invidie deopotriva: actorul Marlon Brando l-a acuzat la vremea respectiva de a-i fi furat stilul vestimentar.

5. Plein Soleil (1960)

Citeste si:
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în...
Sean Bean și Miranda...

Alain Delon a insemnat candva pentru majoritatea femeilor cam ceea ce inseamna astazi Angelina Jolie pentru barbati. De aceea, look-ul sau memorabil a fost celebrat in repetate randuri de designeri. Acest film, adaptat dupa romanul Patriciei Highsmith, "The Talented Mr. Ripley", reprezinta simbioza mai multor stiluri vestimentare. Delon a reusit sa satisfaca si cele mai pretentioase gusturi, in rolul unei "victime a modei" capabile sa jongleze cu culorile si materialele hainelor, pentru ca imaginea de ansamblu sa fie unica, originala.

6. The Misfits (1961)

Marilyn Monroe si Clark Galble, in ultimele lor aparitii pe marele ecran in cariera de actori. Gable camufleaza prin stil si eleganta amprenta pe care timpul a lasat-o asupra aspectului sau fizic. Personajul lui se indragosteste de cel pe care il interpreteaza Marilyn Monroe, la randul ei indragostita de amicul lui Gable, personificat de Montgomery Clift. Tinutele care completeaza foarte bine atitudinea lui Gable, au contribuit la cea mai buna performanta actoriceasca a sa, in viziunea multor critici.

Citeste si:
Noua Toyota Land Cruiser: legenda revine cu un design retro
Noua Toyota Land Cruiser:...

7. Alfie (1966)

Michael Caine a dat viata unui afemeiat britanic din anii '60, a carui poveste a inspirat de altfel si versiunea moderna a filmului cu acelasi nume, in care Alfie este interpretat de Jude Law. Clasicele costume navy si tweed-urile au ramas de atunci simboluri ale elegantei masculine, care astazi se traduce adesea prin metrosexualism. In prezent, designeri ca Thom Browne utilizeaza elemente ale acestui stil in colectiile cu care fac furori pe marile podiumuri internationale.

8. Bonnie & Clyde (1967)

Considerat prea violent de criticii de film ai vremii, Bonnie & Clyde a reprezentat nasterea stilului adoptat mai tarziu de "gangsterii" marilor ecrane. Acest film a reprezentata totodata lansarea carierei celebrului designer vestimentar, Theadora Van Runkle. Mai tarziu, stilul a fost reluat in filmul "The Great Gatsby", in care costumele personajelor purtau semnatura celebrului Ralph Lauren.

Citeste si:
Adidas Ozweego - adidași la modă care vor fi un hit în această vară
Adidas Ozweego - adidași la...

9. 2001: A Space Odyssey (1968)

Stilul futurist a luat nastere odata cu capodopera cinematografica a lui Stanley Kubrick, in care designul a cunoscut o noua etapa, extrem de diferita fata de tot ceea ce reprezentase pana atunci. Designul simplu, formele geometrice, extravaganta cromatica s-au imbinat pentru a exprima caracterul vizionar al modei care abia isi conturase noile coordonate.

10. MASH (1970)

Filmul lui Rober Altman a promovat ceea ce urma sa devina mult apreciatul stil baggy, in care culoarea khaki era de departe vedeta. Accesoriile pescaresti si atitudinea "free" caracteristice personajelor din MASH, au conturat stilul army, ridicandu-l la rang de valoare fashion.

11. Saturday Night Fever (1977)

Stilul disco, care acum nu este tocmai ceva de care ne aducem aminte cu drag, a facut fara indoiala furori la vremea lui. Elemente ale modei "Studio 54" sunt de altfel reluate de designerii actuali, in ciuda faptului ca stilul in sine nu corespunde cu atitudinea afisata in cluburile moderne.

Citeste si:
Zeci de oameni s-au călcat în picioare la deschiderea unui magazin...
Zeci de oameni s-au călcat în...

12. Mad Max (1979)

Bikeri din lumea intreaga, reuniti-va! De la Mad Max incoace, jachetele din piele sunt elemente must-have in garderobele destinate filmelor de actiune. Si daca ati crezut ca acest stil a fost inventat odata cu "Terminator-ul" lui Arnold, aflati ca "pasnicul" Mel Gibson a fost primul care s-a impodobit strategic cu lanturi si fermoare, pentru a alerga prin desert.

13. Wall Street (1987)

Iata look-ul excesului ostentativ, temperat de clasa si preocuparea obsesiva pentru detalii. In timpul discursului sau din 1988, in calitate de castigator al Oscar-ului pentru cel mai bun actor cu rolul din acest film, Michael Douglas a multumit designer-ului Ellen Mirojnick, pentru calitatea de a fi surprins esenta personajului sau complex, prin intermediul vestimentatiei pe care a creat-o.

14. Trainspotting (1996)

In filmul lui Danny Boyle, Ewan McGregor, Robert Carlyle si Jonny Lee Millerau reusit sa aduca in lumina reflectoarelor stilul narcomanului, pe care l-au promovat pe post de vedeta fashion. Celebrand cultura Brit Pop, tricourile uzate, perechea prespalata de jeans si baschetii au devenit din acel moment accesorii "de lux".

15. The Matrix (1999)

Multipremiata trilogie SF a anticipat stilul vestimentar al viitorului intr-o maniera agresiva, dar acceptabila. Originalitatea accesoriilor, mai exact a celebrilor ochelari de soare fara rame purtati de personaje, si complexitatea vestimentatiei, continua sa inspire designerii, care cocheteaza cu elemente "grele", pentru a redefini atitudinea razboinicului cu clasa.

16. American Gangster (2007)

Denzel Washington a revolutionat clasica lume a gangsterilor cand a acceptat rolul din acest film inspirat dintr-un caz real. Recunoscut drept unul dintre personajele celebre inzestrate cu calitatea de a reda valoare oricarei tinute, Denzel Washington reuseste sa imprime originalitate tinutelor sale, asa cum la randul lor, acestea ii desavarsesc valoarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.