Putini designeri au abilitatea si curajul de a imbina cu succes materiale clasice si accesorii electronice pentru a crea vestimentatie purtabila.

Putini designeri au abilitatea si curajul de a imbina cu succes materiale clasice si accesorii electronice pentru a crea vestimentatie purtabila. Insa stilul lui James Bond a pus imaginatia multora la incercare si cativa chiar au reusit sa stabileasca noi standarde in moda prin creatii inovatoare care par importante de undeva din afara spatiului cunoscut.

"Casatoria" relativ recenta dintre moda si tehnologie a fost considerata potrivita, durabila, desi unul dintre parteneri il insala de obicei pe celalalt... Ai o pereche de pantofi capabili sa iti incalzeasca picioarele iarna si sa le ventileze vara, dar arata in asa fel incat rareori ii poti asorta tinutelor sau ai o geanta moderna cu design ajustabil, dar este atat de mica incat nu iti incap in ea mai mult de 2-3 obiecte.

Si in timp ce cativa specialisti in fizica cuantica testeaza diverse esantioane in laboratoare pentru a obtine fusta electronica prevazuta cu un sistem care afiseaza cifrele Nasdaq, pentru cei mai multi dintre noi inovatia in materie de moda se reduce la un singur cuvant: lycra.

Atat timp cat gadget-urile "de fite" sunt din ce in ce mai cautate, chiar si de cei care nu le inteleg neaparat in masura in care le admira, exista sanse pentru marea iubire fashion-tech. Haute-tech fashion este noul haute-couture, iar unul dintre simbolurile de baza ale tranzitiei este reprezentat fara indoiala de telefoanele mobile de lux, produse ale unor colaborari celebre fructuoase intre companii cu profiluri oarecum opuse: LG si Prada pentru crearea terminalului touchscreen LG Prada, Bang & Olufsen si Samsung Electronics pentru telefonul "Serene" care costa nici mai mult nici mai putin decat 1000 E, Samsung Electronics si cativa designeri de top, intre care Versace, Anna Sui, Betsey Johnson, si Diane Von Furstenberg pentru crearea unor mobile fashion adresate publicului tanar, Nokia si Tamer Nakisci pentru cel mai nou concept al companiei, Nokia 888 (vezi clipul), respectiv Nokia si Ferrari pentru terminalul conceput in cinstea celei de-a 60-a aniversari Ferrari, Motorola si D&G pentru editia gold&silver s.a.

Daca smartphone-ul este un must-have al oricarui sezon, nici mp3-ul nu se lasa mai prejos: Apple a colaborat cu mari companii precum Nike si Philips, pentru ca micul iPod sa poata fi integrat in tinute, chiar si in pantofii sport pentru jogging. Si pentru ca nici laptop-ului tau nu i-ar strica cateva skin-uri fashionable pe care sa le poti schimba in functie de garderoba si, de ce nu, de starea de spirit, compania Tulip Distribution International Holding B.V. a venit cu o propunere din categoria fitelor de gadget: notebook-ul de lux Tulip E-go.

O tinuta fara accesoriile care sa o puna in valoare ar trece probabil neobservata. Insa atunci cand accesoriile reprezinta astfel de bijuterii high-tech, ne intrebam cum ar trebui sa arate hainele? Raspunsul nu este greu de anticipat - beculetele ni se aprind... la propriu. Mai nou, led-urile nu mai sunt utile doar pentru amenajarea locuintei, a unor obiecte sau a altor spatii de locuit, ci fac parte chiar din vestimentatia unora dintre noi.

Ce ar spune partenera ta daca i-ai cumpara de Sarbatori o pereche de pantofi cu neoane in loc de tocuri? Dar ce parere ai avea daca ea ti-ar oferi in dar un "simplu" tricou din bumbac prevazut cu monitor flexibil, pe care culorile se schimba in functie de intensitatea sunetelor din jurul tau? Fie nu ai "gusta" astfel de gesturi, fie ti-ai dori mai mult.

Designerul Angel Chang face parte din cea de-a doua categorie. Pentru colectiile ei s-a inspirat in mare parte din celebrul serial de televiziune "Alias" si din vizitele pe care le-a facut la International Spy Museum din Washington D.C., unde a descoperit ca femeile-spioni din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial purtau haine inteligente care ascundeau diverse coduri prin care facilitau comunicarea.

Di Mainstone este un designer promitator, una dintre starletele haute-tech fashion. Calatoria ei prin lumea modei si a tehnologiei este misterioasa, plina de aventuri, iar vestimentatia inspirata de cele mai neobisnuite elemente, surprinde, captiveaza si uneori socheaza audienta prin originalitate si dinamism. Skwrath, Eneleon, Luttergill si Glutus sunt cateva dintre denumirile costumelor pe care le creeaza combinand diverse tipuri de materiale: piele, matase, bumbac, insertii metalice, plastic, toate acestea croite in cele mai bizare moduri.

Di creeaza haine si accesorii conventionale doar in termenii electronicelor purtabile. Ceea ce ea numeste "Emotional Ties", s-ar descrie cam asa: cand o femeie se afla alaturi de un barbat si isi roteste umbrela deschisa, pe cravata lui se va putea observa o proiectie animata. Probabil ca in acest context, a purta cravata nu poate fi nicicand mai placut.

Articol de Alina Boicu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.