Yuppy 2 Aprilie 2019 17:12
Cercetatorii de la NASA cauta persoane dispuse sa stea in pat pentru 60 de zile, pentru a studia astfel modul in care imponderabilitatea afecteaza corpul. Pentru asta, fiecare participant va fi platit cu 16.500 de euro, scrie CNN.

Atunci cand astronautii sunt in spatiu, imponderabilitatea (starea de gravitatie nula ce apare la depasirea atmosferei Pamantului de un corp) cauzata de microgravitatie are efecte asupra corpului. Stresul fizic redus din spatiu face ca muschii si oasele sa aiba de suferit si ca fluidele corporale sa se deplaseze spre cap, conform unor centre de Inginerie Spatiala (European Space Agency, German Aerospace Center). Un alt studiu a ajuns la concluzia ca stomacul astronautilor are de suferit daca se fac calatorii indelungate in spatiu si ca acestia se pot imbolnavi de cancer.

Prin simularea efectelor de imponderabilitate prin repaus la pat, se spera la dezvoltarea unor metode care sa contracareze impactul suferit de astronauti cand sunt in statiile spatiile.

Se cauta 12 femei si 12 barbati, cu varsta cuprinsa intre 24 si 55 de ani, care sa petreaca 60 de zile in pat. Voluntarii vor avea camera privata si trebuie sa vorbeasca limba germana, pentru ca vor sta intr-un centru medical din cadrul Institutului de Medicina Aerospatiala din Cologne. Testele vor dura in perioada septembrie-decembrie 2019. Totl vor sta acolo 89 de zile (5 pentru acomodare, 14 pentru odihna si 60 de zile de stat in pat).

Miscarile vor fi restrictionate pentru ca orice afectiune a muschilor, tendoanelor si sistemului osos sa fie redusa. Toata activitatea va fi monitorizata de o echipa de medici, psihoterapeuti, nutritionisti si oameni de stiinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.