Yuppy 19 Martie 2019 11:54
Greta Thunberg, o adolescenta de 16 ani din Suedia, a reusit sa mobilizeze sute de mii de oameni la un protest pentru a atrage atentia asupra schimbarilor climatice. Aceasta a devenit un candidat puternic pentru premiul Nobel pentru Pace de anul acesta.

Suedeza Greta Thunberg a inceput initial sa protesteze singura impotriva indiferentei autoritatilor, in urma cu jumatata de an. Ulterior, decizia ei a inspirat si s-a tranformat intr-o adevarata miscare, astfel ca sute de mii de oameni din intreaga lume au iesit recent in strada, pentru a o sustine. Dar si pentru a atrage un semnal de alarma privind incalzirea globala, precum si lipsa unor masuri care sa previna fenomentul, scrie BBC.

Parlamentarul Freddy Andre Ovstegard, care a si propus-o la Nobel, si-a justificat alegerea: "Am propus-o pe Greta Thunger pentru ca daca nu facem nimic pentru a impiedica schimbarile climatice, acestea vor fi cauza razboaielor, conflictelor si a refugiatilor. Greta Thungerg a lansat o miscare in masa, pe care o vad ca o contributie majora la pace."

Adolescenta se descrie pe pagina de Twitter ca "o activista de mediu, in varsta de 16 ani, cu sindrom Asperger". Prima oara a protestat in fata Parlamentului Suediei in august 2018. De atunci, a preferat sa absenteze la cursurile de scoala din ziua de vineri pentru a protesta cu o pancarte pe care scria "greva pentru mediu”. A castigat recunoastere internationala cand s-a adresat lumii in cadrul mai multor forumuri dedicate temei pentru care militeaza.

Greta Thunberg a mobilizat studenti din peste 100 de tari sa ii fie alaturi la proteste. Nu doar elevii i-au fost alaturi, astfel ca toti cei prezentati au postat in social media si si-au anuntat participarea prin hashtag-ul #climatestrike.

In 2019 sunt 301 candidati pentru Premiul Nobel pentru Pace - 223 sunt persoane, iar 78 organizatii. Daca ar castiga premiul Nobel la care a fost nominalizata, Greta ar deveni cea mai tanara laureta, dupa Malala Yousafzai care avea 17 ani cand castiga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.