Cel mai vechi si cel mai gros iceberg din lume a inceput sa se topeasca in urma cu mult timp, amenintand un satuc izolat din Groenlanda. Asta desi in timpul verii apele din zona ar fi trebuit sa ramana inghetate.

Fenomenul este unul in premiera si s-a inregistrat de doua ori anul acesta, datorita schimbarilor climatice din emisfera nordica.

Mai multi meteorologi s-au grabit sa catalogheze evenimentul drept unul infricosator. Cea mai recenta modificare la nivelul ghetarului a fost notata saptamana trecuta. Asta dupa ce acesta a inceput sa fie urmarit inca din luna iunie, cand a dat semne ca se topeste.

Aparent, in ultimul secol, temperatura la nivel global a crescut cu doar un grad, insa asta inseamna o modificare alarmanta. Mai ales pentru zonele arctice, schimbarile fiind rapide si dramatice.

Daca se va topi complet, ghetarul ar putea provoca consecinte grave pentru fluxul si refluxul apei din regiune. Totusi, oamenii de stiinta se asteapta ca apele din zona sa inghete din nou, doar ca mai tarziu decat ar trebui.