NASA a surprins un spectacol solar epic.

De aici de pe Pamant, Soarele pare o masa de energie uniforma, cu o evolutie constanta. Ne incalzeste planeta fara schimbari notabile de pe o zi pe alta. In realitatea, Soarele nu este nici calm, nici constant, nici omogen. Iar NASA a surprins o eruptie solara care demonstreaza cum nu se poate mai bine maretia acestei stele.

Eruptiile solare nu sunt tocmai o raritate. Insa nu intotdeauna se intampla sa fie surprins un urias bici solar. Un "bici solar", denumit si filament, este o protuberanta care se formeaza in momentul unei eruptii solare care propaga jeturi uriase de plasma. Aceste filamente, scrie dailymail.co.uk, sunt ancorate in suprafata Soarelui si se extind in atmosfera mult mai fierbinte a astrului, numita corona.

Eruptia solara a avut loc intre 6 si 8 august, dar efectele acesteia au putut fi resimtite pe Pamant abia marti. Biciul solar, a carui lungime a atins 800.000 de km, a ajuns marti pe Pamant sub forma unor aurore boreale. A mai adus cu sine si o furtuna magnetica de intensitate moderata, dar o receptie mai proasta paleste in fata acestui spectacol solar epic.

Vezi mai multe imagini in GALERIA FOTO

Sursa foto: NASA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.