Despre Marele Zid Chinezesc s-a spus ca ar fi vizibil de pe Luna. Desi numeroasele misiuni trimise in spatiu au aratat ca Marele Zid poate fi observat doar de pe orbita joasa, multi oameni continua sa creada si astazi ca monumentul este vizibil de pe Luna. Nu va intristati totusi, exista numeroase alte lucruri, cu mult mai interesante poate, care pot fi vazute din spatiu.

6. Minele deschise

Foto: NASA

Extragerea metalelor pretioase presupune excavarea solului in care se afla ascunse. Uneori, aceste mine ajung sa aiba proportii colosale.

Este si cazul minei de diamante Mir, alintata si Mirny, din Siberia. Cu un diamentru de 1.200 metri si o adancime de 525 metri, Mir detine recordul pentru cea mai mare mina deschisa de diamante din lume si este a doua excavatie ca marime din lume. Este atat de mare incat spatiul aeriat de deasupra este inchis pentru elicoptere pentru ca acestea risca sa fie absorbite de fluxul de aer.

Cea mai mare mina deschisa din lume este Mina de cupru Bingham Kennecott, din Statele Unite. Mina are o adancime de 1.2 kilometri si un diametru de 4 kilometri. Doi zgarie nori Empire State ar putea fi pusi unul peste celalalt si tot nu ar echivala adancimea minei. Mai mult, se asteapta ca pana in 2030 dimensiunile minei sa creasca.

Avand asemenea proportii, este lense de inteles ca aceste mine sunt vizibile din spatiu. Mai sus puteti vedea o imagine a minei Bingham Kennecott surprinsa de pe Statia Spatiala Internationala.

5. Incendiile masive de vegetatie

Foto: NASA

Pentru cei care locuiesc in zonele aride, incendiile de vegetatie sunt un fenomen aproape normal. Ceea ce nu stiu, poate, este ca fumul si cenusa ajung sa fie vizibile chiar si din spatiu.

Mai sus puteti vedea o imagine de satelit realizata in octombrie 2003, in timpul incendiilor masiive din Cedar, California. Incendiul a fost atat de puternic incat a ajuns pana la granita cu Mexic, arzand peste 200.000 de hecatare.

Interesant este ca nu doar incendiile de mari proportii sunt vizibile din spatiu, ci si focurile mici. NASA are o intreaga colectie de imagini cu incendii, mai mici sau mai marei. Multe dintre acestea nu sunt incendii de vegetatie iscate din cauza caniculei, ci focuri provocate de fermieri care ard resturile vegetale pe terenul arabil.

Citeste si:
Ministrul de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom...
Ministrul de externe al...

4.Eruptiile vulcanice

Foto: NASA

In fiecare an au loc in jur de 50-60 de eruptii. In afara norului de cenusa care se ridica, astronautii mai poti vedea uneori chiar si magma vulcanilor.

Vulcanul Sarychev (cel din imaginea de sus), aflat in Oceanul Pacific, este unul din cei mai activi vulcani de pe planeta. In ultimii 68 de ani, acest vulcan a erupt de opt ori.

Eruptia din 2009 a trimis cantitati imense de nori de cenusa in spatiu, permitand astronautilor sa observe puterea covarsitoare a acestui fenomen.

3. Granita dintre India si Pakistan

Foto: NASA

Din pacate, nu doar fenomenele meteo sau contructiile masive sunt vizbile din spatiu, ci si conflictele dintre natiunii.

Linia serpuita luminoasa din imaginea de mai sus reprezinta granita dintre India si Pakistan. Motivul pentru care granita este vizibila din spatiu este decizia guvernului Indian de a monta proiectoare puternice de-a lungul frontierei cu Pakistan pentru a preveni infiltrarea teroristilor sau a traficului de arme.

Citeste si:
VIDEO Joe Biden, mesaj la 20 de ani de la atentatele din 11...
VIDEO Joe Biden, mesaj...

2. Atacul din 9 septembrie 2001

Foto: NASA

Frank Culbertson se afla in spatiu in ziua in care atentatele din 9 septembrie au avut loc. Auzind ceea ce s-a intamplat si aflandu-se intamplator deasupra regiunii New England acesta a putut vedea, din spatiu, consecintele devastatoare ale atacuriloe.

Imaginea surprinsa de astronaut este una din cele mai celebre realizate in acea zi.

Folosindu-se de datele obtinute prin satelit, oamenii de stiinta au putut determina dimensiunea norului de fum. Acesta a ajuns pana la 1.5 kilometri in atmosfera si s-a intins pe distanta a 70 de kilometri. Norul de fum era compus din ciment, asbestos, fibra de sticla si alte particule metalice si era extrem de toxic.

1. Discrepanta dintre zonele sarace si cele bogate

Foto: NASA

Astronautul John Grunsfeld a putut observa, de-a lungul celor cinci expeditii in spatiu pe care le-a realizat, discrepantele dintre tarile sarace si cele bogate. Zonele bogate, spune acesta, au o culoare verzuie, in timp ce cele sarace, care nu au acces la apa, sunt de un pamantiu dezolant.

Citeste si:
VIDEO Un oraș din Filipine, acoperit de cenușă în urma erupției...
VIDEO Un oraș din Filipine a...

Mai mult, tarile care au acces la electricitate lumineaza cerul noptii, in timp ce restul aproape dispar complet.

Un caz foarte graitor este cel al granitei dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord. In timpul noptii, Coreea de Sud (in coltul drept al imaginii de mai sus) este luminata, in timp ce Coreea de Nord aproape ca nu mai este vizibila de loc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.