Care este explicatia gropilor misterioase care apar pe suprafata Pamantului?

Cratere bizare, gropi misterioase, cavitati care se deschid parca din senin in scoarta terestra au fost descoperite, de-a lungul anului, in diferite parti ale lumii. Unii le numesc porti catre alte lumii, altii spun ca sunt semne ale probusirii unor nave extraterestre, unii isi fac griji pentru stabilitatea pamantului de sub picioare, in timp ce altii vorbesc de detonari subterante de bombe atomice. Oamenii de stiinta nu au inca nicio explicatie pentru misterul gropilor care tot apar pe Pamant.

Gropile siberiene

De curand, trei nu gropi au fost descoperite in Siberia. Prima, cu un diametru estimat intre 50 si 100 de metri, are la baza un loc. Cea de-a doua, aflata la kilometrii departare de prima, este ceva mai mica, cu un diametrul de 15 metri, in timp ce cea de-a treia, descoperita de un grup de vanatori, are forma de con si este adanca de 60-100 metri.

Ramasitele si urmele de golomoz formate in jurul cratelor indica faptul ca acestea ar fi fost creata de o forta venita din interiorul Pamantului.

Teoriile nu au intarziat sa apara: unii sunt de parere ca de vina pentru aparitia gaurilor ar fi industria exploatarii de gaze, dar conductele se afla la kilometrii distanta de crater. Altii speculeaza ca ar fi vorba despre rachete, glume elaborate sau chiar provenienta extraterestra.

Teoria cea mai plauzibila este acea ca misterioasa groapa este, pur si simplu, un tip de crater care nu a fost pana acum atestat stiintific. In mod normal, cratere se formeaza din cauza acumularilor de apa. Numai ca, aceasta groapa, in loc sa se prabuseasca din exterior in interior, a explodat din interior, deci in sens invers, din cauza unui colaps subteran. Gaurile subterane, umplute cu gaz natural, au explodata in momentul in care presiunea a devenit prea mare, formand misteriosul crater.

Citeste si:
De unde vine numele România. Explicațiile istoricilor
De unde vine numele România....

Potrivit localnicilor, gaurile nu sunt noi, ci s-au format in urma cu cativa ani.

Craterele de la Marea Moarta

Foto: cratere marea moarta sursa Shutterstock.com

Nimeni nu stie exact cum, in ultimii 15 ani, aproximativ 2.500 de cratere au aparut in imprejurimile Marii Moarte. Daca in trecut marea era o destinatie populara pentru cei care credeau in puterile misterioase ale apei, astazi, cei care se avanta prin imprejurimi sunt avertizati la tot pasul de pericolul aparitiei unor gropi spontane.

Apa din Marea Moarta provine din Raul Iordan si, an de an, din ce in ce mai putin apa pare sa se verse in mare. Drept rezultat, Marea Moarta seaca, ducand la aparitia mai multor cratere. Pe masura ce apa sarata a Marii este atrasa in sol, iar apa dulce o inlocuieste, sarea incepe sa se dizolve. Pamantul devine instabil si incep sa aiba loc prabusiri.

Citeste si:
VIDEO Un avion militar rusesc s-a prăbușit peste mai multe case din...
VIDEO Un avion militar rusesc...

Marea Groapa Albastra

Foto: marea groapa albastra sursa Shuttestock.com

La 70 de kilometri de orasul Belize, in interiorul barierei de corali, se afla cea mai adanca groapa albastra – Great Blue Hole. Perfect rotunda, cu un diametru de 305 metri, Marea Groapa Albastra are o adancime de 120 metri. Gaura a aparut in urma cu 65.000 de ani, ca urmare a cresterii nivelului marii. Formata initial ca un sistem de pestei, bolta acesteia a cedat, formand o dolina carstica. Marea Groapa Albastra atrage annual mii de turisti.

In 2010, William Trubridge a stabilit un record scufundandu-se 101 metri fara aparat de oxigen. Un alt scufundator a murit incercand sa doboare recordul.

Desi groapa atrage mii de turistii in fiecare an, localnicii stau cat mai departe de ea. Potrivit legendei, gaura fost sapata de diavol care inca inoata prin acele apa, cautand oameni pe care sa ii traga pe fundul oceanului.

Citeste si:
Al doilea pod surpat în Neamț. O gaură uriașă a apărut între...
Al doilea pod surpat în...

Groapa Diavolului

Foto: Flickr.com

Groapa Diavolului este un crater masiv, adanc de 106 metri si lat de 15 metri, aparut in Ewards County, Texas. Groapa adaposteste cea mai mare colonie de lilieci mexicani fara coada. Chiar daca nu le este permis sa exploreze craterul, cei care ii viziteaza imprejurimile pot vedea, in fiecare noapte de vara, milioane de lilieci zburand deasupra gropii. Felul in care a aparut groapa este un mister.

Anumite dovezi atesta faptul ca groapa ar data din 4000-5000 b.c.

Groapa din Andros

Spre deosebire de majoritatea gropilor din Bahamas, cea din Andros nu are aceeasi culoare albastru intens. Apa de o culoare mov inchis da senzatia ca groapa din Andros este fara fund. De vina este stratul de bacterii aflat la 18 metri adancime, intre un strat de apa puternic oxigenta si unul neoxigenat.

Insula in apropierea careia se afla groapa este nelocuibila. Noroiul care o acopera faca explorarea ei aproape imposibila.

Citeste si:
Incendiu de la căldura excesivă. Groapa de gunoi din Arad a luat foc
Incendiu de la căldura...

Prima persoana care s-a aventurat in apele gropii a fost Stefii Schwabe care a reusit sa treaca de stratul de bacterii sub care a descoperit un strat de apa limpede urmat de un alt strat movului cu o textura asemanatora meduzelor.

Foto main: silueta groapa submarina sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.