Omul elefant, sindromul pielii albastre sau dorinta de a manca lucruri necomanestibile. Nu este scenariului vreun film horror, ci doar cateva dintre cele mai bizare afectiuni medicale. Haideti sa aflam mai multe despre ele.

8. Sindromul omului de piatra

Fibrodisplazia osificanta progresiva (FOP) sau, popular, Sindromul Omului de Piatra, este una din cele mai rare si mai bizare afectiuni genetice. Asa cum sugereaza si denumirea, cei care sufera de aceasta boala dezvolta peste schelet un alt strat de os care, la un moment dat, le transforma corpul intr-o structura rigida, asemenea unei statui, care nu le mai permite sa se miste. Aproximativ 800 de oameni din lume au fost diagnosticati pana acum cu Sindromul Omului de Piatra. Nu s-a gasit inca un tratament pentru aceasta afectiune, desi, in 2006, a fost descoperita gena FOP si de atunci, studiile clinice nu contenesc.

Sursa foto: Wikipedia.org

7. Limba geografica

Si limba se poate imbolnavi. Una din cele mai stranii afectiuni care poate afecta acest organ este „limba geografica”, denumire cat se poate de sugestiva. I se spune „limba geografica” deoarece, din cauza unor depapilari, apar leziuni ce dau impresia existentei unei harti pe suprafata limbii. Este o afectiune aproape inofensiva, fara simptome prea intense. Desi 3% din populatie sufera de aceasta afectiune, nu se cunosc deocamdata cauzele acesteia. Se presupune ca ar fi o boala cu transmitere genetica, desi nu a fost confirmata inca aceasta ipoteza.

Sursa foto: Wikipedia.org

6. Boala omului lup

Cei care sufera de hipertricoza sau Boala omului lup, au corpul, in special fata si membrele, acoperite de o pilozitate excesiva. Cauza acestei afectiuni nu este cunoscuta inca, insa medicii cred ca ar fi vorba de o dereglare hormonala. In momentul de fata, exista doar 50 de persoane in lume, majoritatea in India si America de Sud, care sufera de aceasta maladie.

Sursa foto: Wikipedia.org

5. Pica sau dorinta necontrolata de a manca alimente necomestibile

Pica este o tulburare alimentara care ii determina pe cei care sufera de aceasta afectiune sa consume alimente necomestibile, cum ar fi pamant, vopsea, hartie sau lipici. Desi nu a fost descoperita deocamdata cauza acestei maladii, oamenii de stiinta cred ca ar fi vorba despre un deficit de minerale

Sursa foto: Wikipedia.org

4. Sindromul Alice in Tara Minunilor

Citeste si:
Adevărată față a Rusiei: 10 fotografii oneste de Aleksandr Petrosyan
Adevărată față a Rusiei: 10...

Cei care sufera de Sindromul Alice in Tara Minunilor – sau micropsie in termeni medicali – vad totul la dimensiuni cu mult mai mici decat in realitate. De exemplu, pentru ce bolnavi de micropsie, un caine poate avea dimensiunile unu porcusor de guineea. Afectiune neurologica, Sindromul Alice in Tara Minunilor lezeaza acea parte a creierului destinata interpretarii mesajelor vizuale.

Foto: fata trecand printr-o poarta magica sursa Shutterstock

3. Sindromul pielii albastre

Mai mult o mutatie genetica decat o maladie, Sindromul Pielii Albastre este o afectiune in care pielea celor care sufera de aceasta se pigmenteaza in albastru. Boala se transmite de la o generatie la alta, iar culoarea pieli poate varia de la albastru la nuante de violet sau indigo.

Sursa foto: Wikipedia.org

2. Boala omului elefant

Sindromul Proteus, sau Boala Omului Elefant in termeni populari, este o afectiune care se manifesta prin dezvoltarea excesiva a pielii si dezvoltarea anormala a oaselor. Cel mai cunoscut caz este cel al lui Joseph Merrick, cunsoscut si sub denumirea de Omul Elefant, nascut in 1862. La 123 de ani de la moartea sa, oamenii de stiinta nu au reusit sa gaseasca inca o cauza a afectiunii care l-a chinuit pe Merrik timp de 27 de ani.

Citeste si:
Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare în...
Cabinetele de medicină de...
Sursa foto: Wikipedia.org

1. Sindromul mortului viu

Sindromul mortului viu este o boala care se manifesta prin depresii si tendinte suicidale. Cei care sufera de aceasta afectiune ajung sa creada ca au murit, ca sunt niste cadavre ambulante prinse in corpuri neinsufletite. Senzatia este atat de intensa incat bolnavul ajunge sa creada ca miros a carne putrezita sau ca viermi misuna pe sub pielea lor.

Foto: zombie la munca sursa Shutterstock

Foto: om de stiinta tanar experimentand sursa Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.