Artistul african Goncola Mabunda este fara doar si poate unul dintre cei mai apreciati artisti din Londra la acest moment. Goncola Mabunda s-a nascut si si-a trait mai toata viata in Mozambique, acolo unde inca de mic a simtit ce inseamna teama si viata grea.

In 1992 in Mozambique se pune capat unui razboi civil absurd care a izolat tara de toti vecinii sai si mai ales de organizatiile internationale care operau pe teritoriul african, in sprijinul zonelor defavorizate.

Razboiul l-a prins pe Goncola Mabunda copil, dar amintirile grele nu le poate ascunde. Pana in 1992 tanarul artist si-a pierdut o buna parte din familie in razboi si a fost nevoit sa inceapa sa caute de lucru pentru a se intretine.

Curand a descoperit ca este altfel decat ceilati, ca are un dar pe care nu multi il au: un simt artistic foarte bine dezvoltat pe care si l-a exprimat intr-un mod cat se poate de original.

Goncola Mabunda se foloseste de arme pentu a da nastere unor obiecte de arta. Daca scaunele pe care le construieste pastreaza o linile clasica, fiind formate in totalitate numai din resturi de arme cu care conationalii sai s-au luptat in timpul razboiului civil, mastile destinate impodobirii peretilor sunt create mai mult in stilul lui Picasso, bineinteles tot din fragmente de arme, obuze de mici dimensiuni sau gloante.

Goncola Mabunda spune ca a ales armele ca "material de lucru" pentru ca si acum, la 20 de ani de la incheierea razboiului, piata neagra ofera posibilitatea tinerilor din Mozambique sa se inarmeze foarte usor si astfel a ales ca orice arma care ii trece prin mana sa o distruga transformand-o intr-o opera de arta, pentru a incerca sa stopeze acest trafic .

In prezent artistul are o expozitie deschisa la Londra acolo unde operele sale se pot si cumpara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.