Sisi si Franz, poate cei mai cunoscuti reprezentanti ai Casei Imperiale foloseau constant acest mijloc de transport. Acum poti si tu sa descoperi frumusetile vieneze intr-un mod cu totul special: cu birja.

Birjele sunt la fel de reprezentative pentru peisajul vienez ca si Domul Sfantul Stefan si Roata Uriasa. O calatorie cu birja trasa de doi cai este pentru multi turisti apogeul sederii lor in Viena.

Termenul birja (fiacru) provine din limba franceza si se refera la locul de stationare al birjelor pentru transportul pasagerilor in oras, din Rue de Saint Fiacre, Paris. In anul 1721 birjele numite pana atunci "Janschky" au primit denumirea "fiacru" (si au fost totodata numerotate).

Succesul de care se bucurau era rasunator: intre anii 1860 si 1900 circulau in Viena peste 1.000 de birje (fiacre). Birjarii erau adesea adevarate notorietati publice care apareau ocazional pe scena ca si cantareti.

Erau apreciati mai ales pentru discretia de care dadeau dovada, atunci cand unul sau altul dintre domnii de vaza se mai amuza cu cate-o amanta dupa perdelele birjei. Se pare ca cel mai renumit din tagma lor a fost Josef Bratfisch, birjarul personal al printului mostenitor Rudolf, care a adus-o in anul 1889 pe iubita acestuia Maria Vetsera la Mayerling, acolo unde viata celor doi a cunoscut un sfarsit tragic.

Astazi nu-ti mai poti imagina peisajul citadin vienez fara birje. Locurile de stationare se gasesc in diverse parti ale orasului: Piata Sfantului Stefan, Piata Eroilor (ocazional in Piata Michaelerplatz), Piata Albertina, Piata Petersplatz si Teatrul National din Viena (Burgtheater). Micul circuit (cca. 20 min. prin centrul vechi) costa 40 EUR, iar marele circuit (cca. 40 min. pe bulevardul Ringstraße si prin centrul vechi) 65 EUR. De asemenea, puteti sa rezervati circuite turistice individuale direct de la firmele care ofera servicii de transport cu birja.

Pontul nostru special: cei care isi doresc o atmosfera romantica pot solicita birjarului „Porzellanfuhre", o cursa speciala cu un tempo deosebit de linistit si constant. Pe vremuri aceasta era o modalitate sigura de transport al portelanul valoros de la un loc la altul. In zilele de azi poate fi un mod original prin care sa va seduceti persoana iubita.

Citeste si:
Andra, criticată dur din cauza greutății sale. A fost sau afectată...
Andra, criticată dur din...

Acum sau niciodata: Faceti un tur virtual cu birja prin Viena! Doar incarcand o poza de-a voastra veti avea parte de o plimbare inedita prin inima capitalei imperiale:


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.