Albert Einstein a spus la un momentdat ca “daca o idee nu este absurda la inceput, atunci nu merita sa te lupti pentru ea”. Intr-adevar , daca stam sa ne uitam in jurul nostru exista foarte multe situatii care ii dau dreptate savantului. Foarte multe inventii au fost catalogate la inceput ca fiind absurde sau de nerealizat, dar prin ambitia unor inventatori toate au fost transformate in adevarate inovatii.

foto: x-ray delta one & n_willsay via flickr.com

Exista in schimb si foarte multi inventatori care au alergat “pe piste false”. Majoritatea au sperat ca ideile lor se pot transforma in inventii ce vor revolutiona lumea, dar din foarte multe cauze, pe care le vom vedea mai jos, acestea nu si-au atins scopul si nu au fost lansate niciodata.

Inventii absurde: Porumbeii kamikaze

La inceputul anului 1941, omul de stiinta american BF Skinner credea ca porumbeii kamikaze sunt solutia pentru a-l invinge pe Hitler in cel De-al Doilea Razboi Mondial. La fel ca multi inventatori care s-au ocupat de domeniul armamentului in respectiva perioada, Skinner considera ca aceasta idee urma sa revolutioneze arta razboiului si si-a sustinut prelegerea in fata mai multor inalti oficiali din Guvernul American.

Raspunsul din partea autoritatilor a fost dezamagitor pentru inventator si pentru sustinatorii sai, care considerau ca este foarte periculos sa inarmezi niste “vietati care nu au discernamant”, iar astfel de “inovatii” sunt aberante pentru armata americana.

Inventii absurde: Trasura zburatoare

Cu mult inainte ca avioanele sa strabata cerul asa cum o fac astazi, doi inventatori americani, William Henson si John Stringfellow, erau convinsi ca pot sa zboare cu ajutorul aburului si astfel au dat nastere unei inventii care semana mai mult cu o trasura cu aripi alimentata de carbuni.

Cei doi inventatori si-au promovat atat de bine idea incat au convins foarte multi oameni sa se alature experimentului. „Masinaria”, capabila sa care pana la 10 persoane nu a reusit sa se inalte decat pentru 30 de metri, fiind mai mult azvarlita de puterea aburului, decat propulsata.

Inventii absurde: O arma diabolica

Harry Grindell Matthews, un om de stiinta britanic a reusit sa puna pe jar 2 guverne in lupta pentru una dintre cele mai de temut inventii ale secolului 19. O arma diabolica, capabila sa loveasca orice tinta doar cu ajutorul unei raze misterioase a facut ca in anul 1923 Guvernul Francez si Guvernul Britanic sa intre in conflict diplomatic. In lupta pentru suprematia Europei cele doua mari puteri au plecat in cautarea acestui inventator si intr-un final l-au gasit.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

In schimb, arma despre care se zvonea ca este o adevarata minune e razboiului nu a functionat asa cum si-au imaginat oficialii. In realitate aceasta „raza” nu a fost capabila decat sa opreasca un motor de mici dimensiuni. O delegatie formata din mai multi inventatori din Franta si Marea Britanie au decis ca arma trebuie distrusa.

Inventii absurde: Edison si mobila din beton

Nimeni nu poate sa conteste importanta inventatorului Thomas Edison. Pe langa becul incandescent, telegraful si razele X, Edison a mai incercat sa breveteze si alte inventii, nu la fel de inspirate ca cele care l-au facut celebru.

Convins ca betonul este unul dintre materialele care urmeaza sa revolutioneze lumea, americanul cumpara o astfel de fabrica si se hotaraste sa construiasca mobilier din "materialul minune". Din pacate nu foarte multe canapele si piane din beton au fost vandute.

Citeste si:
Au revolutionat lumea: 7 inventii uimitoare facute de femei
Au revolutionat lumea: 7...

TOP 7 Inventii absurde Turnul Eiffel ParisTurnul Eiffel din Londra

“Daca francezii reusesc ceva, englezii pot sa realizeze de doua ori mai bine”. Acestea au fost cuvintele unui mare patriot britanic, pe numele de Briton Sir Edward Watkin. Convins ca britanicii sunt mai buni decat francezii, lordul a propus construirea in 1889, la numai cateva luni de la inaugurarea la Paris, un turn Eiffel de doua ori mai mare decat cel din capitala rivala, chiar in mijlocul Londrei.

Din pacate constructia nu a fost finisata din cauza costurilor exorbitante, chiar daca pana la sfarsitul anului 1891 englezii ajunsesera la primul nivel al turnului. Ulterior acesta a fost topit si redistribuit catre navele de razboi.

Inventii absurde: Un acoperis peste New York

In 1950, o echipa de inventatori condusa de Richard Buckminster Fuller a propus municipalitatii din New York construirea unui mega-acoperis. Acest acoperis urmarea sa acopere o mare parte din oras, la o inaltime foarte mare. Ideea, pe cat se poate de absurda, urmarea sa opreasca ninsorile abundente ce loveau zona de ani buni.

Citeste si:
Invenția prin care un băimărean a redus factura la gaze și cu 70%
Invenția prin care un...
Proiectul a fost respins din cauza costurilor exagerate.

Inventii absurde: Masina atomica

Ford Nucleon a fost prototipul primei masini atomice din lume. Practic, o echipa de inventatori de la Ford a gandit faptul ca in loc de arderea benzinei, destul de scumpa si foarte poluanta, masinile, in viitor vor circula pe baza de energie atomica.

Acest prototip putea sa parcurga 10.000 de km cu o singura alimentare si nu polua mai deloc. Din fericire proiectul a fost suspendat la insistentele unui inginer care a realizat ca in urma unui accident intre doua masini atomice, un oras de mici dimensiuni ar putea fi sters de pe fata Pamantului. Echipa de inventatori care a lucrat la acest proiect a demisionat si s-a mutat la o companie rivala: Crysler.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.