In ciuda faptului ca NASA si-a intreurpt Programul de "Vizitare al Spatiului", insemnand astfel ca momentan nu mai finanteaza proiecte ce implica trimiterea unor navete in spatiu, economia da nastere unor firme private care dezvolta din ce in ce mai clar proiecte ce au ca scop clar: Zborul in spatiu pentru turisti.

"Acum oricine poate sa calatoreasca in spatiu", aceasta este deviza companiei de origine iberica Zero2infinity.

Sloganul poate parea la prima vedere destul de irealist, pentru ca suntem obisnuiti in prezent sa ne imaginam spatiul sau sa ne multumim uitandu-ne la televizor la diferite emisiuni dedicate acestuia.

Chiar daca visam ca intr-o buna zi sa zburam dincolo de albastrul cerului care ne inconjoara, majoritatea dintre noi nu concep calatoria in spatiu ca o excursie.
De ce ? Pentru ca pana acum zborul in spatiu a fost dedicat exclusive cercetarii, dar nu in ultimul rand si din cauza costurilor extraordinare.

Totusi, exista foarte multi oameni de afaceri care au incercat si incearca sa finanteze proiecte de cercetare cu scopul de a transforma calatoria actuala in spatiu (groaznic de scumpa si greoaie din punct de vedere al pregatirii), intr-o calatorie similara cu cea cu avionul (simpla, banala, destul de sigura si accesibila oricui).

Asadar, spaniolii de la Zero2infinity au reusit cu ajutorul unei echipe de cercetatori sa construiasca un balon special capabil sa trimita in spatiu pana la 4 turisti simultan. Proiectul se numeste Bloon Space Ballon si s-a lansat ca o replica la intentia unui alt afacerist celebru, Richard Branson ( fondatorul grupului Virgin) care a anuntat chiar recent ca doreste sa finanteze un proiect similar cu cel al ibericilor, cu scopul de a trimite turisti in spatiu.

Totusi, fata de proiectul lui Branson, Bloon Space Ballon are cateva avantaje. Daca Virgin a anuntat ca doar 2 turisti vor putea sa zboare simultan cu o naveta speciala in spatiu, Bloon Ballon va putea trimite 4 persoane, iar timpul petrecut pe orbita in cazul Virgin se va rezuma la max 60 de minute, fata de Bloon care va permite turistilor o croaziera in afara Pamantului de pana la 6 ore.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Chiar si la capitolul costuri, balonul special pe care Zero2infinity il construieste are un avantaj: aprox 150.000 de euro fata de 250.000 de euro in cazul Virgin, pentru o excursie in afara atmosferei.

Intr-un final, se preconizeaza ca in urmatorii 25 de ani, o excursie in spatiu nu o sa se ridice la mai mult de 1000, 1500 de dolari pe calatorie, iar traficul aerian pe orbita o sa depaseasca traficul comercial aerian actual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.