Cu ajutorul UNESCO, astazi, reusim sa ne bucuram de cateva monumente incredibile care de-alungul timpului riscau sa se piarda definitiv. Mai jos va prezentam cateva obiective care se afla in patrimoniul mondial UNESCO si care sunt mai putin cunoscute.

Atolul Aldabra
Atolul Aldabra face parte din arhipelagul Seychelles din Oceanul Indian, nu este locuit si reprezinta destinatia preferata a testoaselor gigant care vin aici in fiecare an sa-si depuna ouale.

In trecut, la inceputul anilor 1700, francezii veneau aici ca sa vaneze testoasele gigant. Acestea erau considerate o adevarata delicatesa. Vanatul excesiv a dus bineinteles la decimarea populatiei de testoase, iar la inceputul anului 1900 intreaga colonie mai numara doar cateva zeci de exemplare.
In anul 1982 atolul Aldabra a fost declarat monument al patrimoniului international fiind adoptat de UNESCO.

Un Budha gigant
Situata la confluenta a trei rauri, Minjiang, Dadu si Quingyi, giganta statuie a lui Budha a fost construita in anul 713 de catre un calugar chinez. De altfel, China se mandreste cu acesta statuie gigant, fiind considerata cea mai mare din lume la ora actuala.

Intreaga statuie a fost gata in 90 de ani, are o inaltime de 71 de metri si o latime de 28 de metri. Piatra dislocata in urma sculpturii a fost aruncata fara intentie in rau, dar acest lucru a determinat linistirea apelor raurilor si protejarea, intr-un final, a statuii.

Hatra
Ruinele cetatii Hatra se gasesc la nordvest de Bagdhdad in Iraq. Foarte multi recunosc aceste ruine datorita filmului Exorcistul, dar ele au existat si inainte… Defapt, cetatea a fospt ridicata in secolul III IHr., ulterior fiind cucerita de catre Imperiul Persan undeva in jurul anului 241.

Hatra a reprezentat unul dintre cele mai importante centre comerciale si culturale a imperiului Persan. In prezent din cauza razboiului din Iraq, foarte putin turisti se incumeta sa viziteze aceste locuri foarte frumoase.

Krak des Chevaliers
Construit ca fortareata de aparare pe drumul ce leaga Beirutul de Antioch (Siria) in anul 1031 de catre Emirul de Aleppo, Castelul Cavalerilor a fost cucerit de cate cavalerii cruciati si transformat intr-un adevarat centru militar care controla intreaga zona.

Citeste si:
Orașul Odesa a fost introdus în patrimoniul mondial UNESCO
Orașul Odesa a fost introdus...

In anul 1099 Raymond de Toulouse a hotarat ca zidurile castelului nu sunt indeajuns de solide si a ordonat fortificare acestora. In anumite locuri acestea ating si 100 de metri latime.

Sub castel, adanc sapate in interiorul dealului exista o adevarata retea de camere ce adaposteau provizii ce puteau sa ajunga pentru aproximativ 2200 de cavaleri plus 1000 de cai timp de 5 ani, in cazul in care cetatea ramanea sub asediu.

In prezent Krak des Chavaliers este singurul loc din lume unde se pastreaza o fresca ce apartine cavalerilor cruciati.

Manastirea Alcobaca
Manastirea este construita in 1153 in centrul Portugaliei si este comanda regelui Alfonso Henriques. A fost nevoie de 99 de ani ca manastirea sa fie complet finisata. Special la acest loc este faptul ca reprezinta prima constructie gotica de pe teritoriul Portugaliei si cea mai mare manastire din tara, in prezent.

Citeste si:
Un copil a fost rănit după ce o statuie din Primăria Capitalei a...
Un copil a fost rănit după ce...

In interior se pastreaza una dintre cele mai mari biblioteci medievale consemnate din Europa. Manastirea adaposteste si foarte multe morminte ale regilor si reginelor Portugaliei care au o valoare arhitecturala incredibila.

Monte Alban
Mexicul se mandreste cu un obiectiv UNESCO foarte important, situl arheologic Alban. Locul este probabil singurul din lume in acest moment care s-a pastrat atat de bine si care infatiseaza cultura pre-columbiana mesoamericana atat de clar.

Asezarea de la Alban a fost datata cu anul 500 IHr. si a ajutat enorm arheologii sa stabileasca anumite legaturi intre civilizatia actuala si stramosii care au locuit pe respectivele meleaguri.

Intregul complex cuprinde mai multe capele de sacrificiu unde prizonierii sau dusmanii erau sacrificati in numele zeilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.