Pe 23 octombrie trupa Byron isi va lansa in clubul The Silver Church un nou album, intitulat A Kind of Alchemy. Dupa ce, cu albumul lor de debut Forbidden Drama si DVD-ul unplugged Acoustic Drama, si-au strans un contingent fidel de fani din toate colturile tarii, trupa formata in 2006 de solistul Dan Byron ne va oferi curand noi melodii cu care sa ne desfatam auzul.

Dan Byron: Orice creatie e a kind of alchemy

Pe 23 octombrie trupa Byron isi va lansa in clubul The Silver Church un nou album, intitulat “A Kind of Alchemy”. Dupa ce, cu albumul lor de debut “Forbidden Drama” si DVD-ul unplugged “Acoustic Drama”, si-au strans un contingent fidel de fani din toate colturile tarii, trupa formata in 2006 de solistul Dan Byron ne va oferi curand noi melodii cu care sa ne desfatam auzul. Iar daca nu toti iubitorii sound-ului alternative rock marca Byron vor putea migra catre The Silver Church saptamana viitoare, nici o problema: in perioada noiembrie-decembrie, baietii vor porni intr-un turneu de promovare in 9 orase din tara (Pitesti, Sibiu, Cluj, Constanta, Iasi, Tg Mures, Brasov, Timisoara, Craiova). Dar sa-l lasam pe Dan sa vorbeasca despre toate astea – si alte subiecte adiacente despre care m-am gandit sa il intreb – in continuare.

Intrand direct in paine, zi-ne daca noul vostru album, “A Kind of Alchemy” marcheaza o evolutie, in sound de exemplu, fata de “Forbidden Drama” – si daca da, cum anume?

“A Kind Of Alchemy” e un pic mai divers ca sound, am folosit si elemente din alte genuri muzicale si am mai largit paleta de instrumente. Probabil e mai usor accesibil, fara insa sa faca si compromisuri. Nu o sa dau prea multe amanunte, veti constata cu siguranta la prima auditie.

Ce v-a inspirat in alegerea numelui acestui nou album? La ce se refera “alchimia” din titlu?

Numele albumului are legatura directa cu una din piese, “The Alchemist”, in care este vorba despre un compozitor care transforma oamenii din jurul sau in cantece. In egala masura orice tip de creatie artistica e a kind of alchemy.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

In Romania curge mereu cerneala pe tema folosiri, excesive spun unii, a limbii engleze in muzica, si chiar in conversatie. Tu compui in limba engleza – poti sa ne descrii cum ai ajuns sa cunosti limba atat de bine?

Limba engleza este inca o mare necunoscuta pentru mine, inca fac greseli copilaresti folosind-o, dar am noroc de prieteni care ma corecteaza. Scriu in engleza pentru ca suna natural pe muzica noastra si pentru ca imi permite sa am un mesaj universal.

In materie de expunere pe scena muzicala internationala, crezi ca limba folosita – si implicit versurile – e mai importanta decat sound-ul? Cand compuneti o melodie, care element, versurile sau sound-ul, are prioritate?

Cred ca fiecare element e important, degeaba scrii in engleza daca suni romaneste. In general muzica si versurile se scriu simultan.

Citeste si:
Acest caine si-a salvat stapanul de la moarte
Acest caine si-a salvat...

Ati colaborat, printre altii, cu Alexandru Andries si Paula Seling. Cu ce alti artisti, romani sau din afara, ai dori o colaborare pe viitor?

Lista ar fi destul de lunga, mai ales daca ar fi sa aleg artisti internationali. Pana una alta am avut o colaborare cu Grimus pe primul lor album, iar la aniversarea de doi ani i-am avut ca invitati pe Alexandrina, Artan de la Timpuri Noi, actorul Ovidiu Niculescu si regizorul Nae Caranfil.

Pentru cititorii care nu sunt la curent cu genul de muzica abordat de voi, cum l-ai descrie – poate mai in detaliu decat “rock alternativ”?

S-au vehiculat mai multe nume de genuri in care pare-se ne-am putea incadra, dupa parerea mea acestea sunt potrivite numai pentru anumite piese, asa ca ce ne facem cu celelalte? Nu cred ca denumirea genului e atat de importanta, stiu ca zice-se foloseste ca sa stie omul cam pe unde te incadrezi, dar omul asta nu va sti niciodata nimic despre o muzica pana nu o asculta.

Citeste si:
TUXEDOMOON LIVE IN BUCHAREST: Misty Post Punk Funk
TUXEDOMOON LIVE IN BUCHAREST:...

Ce muzicieni sunt “veterani” la tine pe IPod?

Peter Gabriel, Radiohead, Jeff Buckley, My Brightest Diamond, Elbow, Archive, King Crimson, David Bowie, Tori Amos, Queen, Gorillaz, Ani DiFranco, Aziza Mustafa Zadeh, Coldplay, Bjork, Joni Mitchell si lista poate continua pana saptamana viitoare.

In afara de muzica, cu ce alte preocupari – intelectuale, artistice etc. – iti ocupi timpul?

Mai citesc, mai vad un film, mai ies la cate un teatru – preocupari mai degraba culturale decat intelectuale.

Cum percepi climatul romanesc actual, ca receptivitate la rock-ul pe care il promovati voi? Te “ingrijoreaza” popularitatea house-ului, pop-ului etc.?

Sunt convins ca sunt foarte multi potentiali ascultatori de rock romanesc actual, din pacate informatia ajunge destul de greu la ei. Au aparut o gramada de trupe noi care merita bagate in seama, problema e ca nu toata lumea ajunge in cluburile in care acestea se manifesta. House-ul si pop-ul sunt mai populare pentru ca au parte de promovare mai buna pe radio si TV, sunt deci mult mai usor de accesat. Sunt curios ce se va intampla in urmatoarea perioada, pentru ca generatia noua e consumatoare mai degraba de internet decat de TV.

Citeste si:
Timpuri NOI lanseaza un nou album pe 10 mai, in Club A
Timpuri NOI lanseaza un nou...

Va lasati influentati de feedback-ul publicului cand concepeti noi melodii? De exemplu, daca fanii vostri reactioneaza pozitiv la bucatile cu flaut, il veti integra mai mult pe viitor in muzica voastra?

Nu ne lasam influentati, parerile oricum sunt subiective, asa ca pot fi foarte diferite de la caz la caz in functie de background-ul fiecaruia.

Exista vreun concert care ti-a ramas in minte mai cu seama, o piatra de hotar din punct de vedere al publicului sau al energiei transmise?

Sunt mai multe – concertul de lansare al primului album, unplugged-ul de la Targu Mures care se gaseste dvd-ul “Acoustic Drama”, festivalul Peninsula tot de la Targu Mures, unplugged-ul de la Palatul Copiilor, etc. etc.

Care scena din Bucuresti este cel mai bine pusa la punct, ca acustica, efecte vizuale etc., pentru a indeplini cerintele trupei “Byron”? Concertul de lansare a noului album va avea loc in 23 octombrie, la “Silver Church” – de ce acolo?

Pai tocmai pentru ca Silver Church ni se pare de departe cel mai bine pus la punct club de concerte din tara.

In ce parte a tarii aveti cea mai fidela comunitate de fani?

Cred ca cea mai fidela comunitate de fani este tot in Bucuresti, poate si pentru ca aici sunt cei mai multi. Dar ni s-a intamplat sa vedem si prin tara cazuri – fani din alte orase care luau trenul pentru a ajunge la vreun concert.

Dan Byron a mai fost implicat in proiecte muzicale ca Agathodaimon, RA, Kumm sau Urma. Trupa Byron consta din Dan Byron (voce, chitara acustica, flaut), Six Fingers (clape, voce, chitara acustica), Vlady Sateanu (bas), Costin Oprea (chitara electrica) si Cristi Matesan (tobe).

Interviu cu Dan Byron realizat de Ioanina - Kudika.ro - Timp liber


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.