Acum ca putem sa ne mandrim cu o pleiada de artisti celebri care au poposit si pe meleagurile noastre si si-au dat cu parerea pe marginea experientei, cred ca nu mai are sens sa ne imbatam cu apa rece din cartile de istorie sau site-ul ministerului turismului, dar nici sa ne renegam originile cu totul. Avem, in sfarsit, o perspectiva de ansamblu, fara preconceptii atasate... oare?

Look romanesc intre stele

Dupa caderea mult-regretatului (de catre unii) Ceasca, Romania s-a “calificat” pentru reprezentare pe cea mai importanta dintre toate hartile – vorbind la modul colectiv, pe harta unde isi traseaza vedetele itinerariul cand planuiesc turnee sau filmari sau aparitii in scop caritabil. Acum ca putem sa ne mandrim cu o pleiada de artisti celebri care au poposit si pe meleagurile noastre si si-au dat cu parerea pe marginea experientei, cred ca nu mai are sens sa ne imbatam cu apa rece din cartile de istorie sau site-ul ministerului turismului, dar nici sa ne renegam originile cu totul. Avem, in sfarsit, o perspectiva de ansamblu, fara preconceptii atasate... oare?

Mie una imi e clar ca doar parerile din afara spatiului carpato-danubiano-pontic sunt destul de distantate de Romania ca entitate incat sa poata alcatui o descriere cat de cat obiectiva a tarii, asa cum se vede, nu cum o vedem. Si, prin obiectiva, probabil ma refer mai mult la “superficiala”. Fie si-asa! Sa vedem ce iese in evidenta strainului la prima vedere – care au fost cateva impresii ale vedetelor despre tarisoara noastra, odata ce i-au trecut pragul.

Abia ce-am fost la concertul Anastacia, unde vedeta m-a impresionat mai mult prin spectacolul pus in scena decat prin cantarea propriu-zisa. O tipa relaxata, fara pretentii de star, care pune mana la gura cand tuseste si tine sa sublinieze ca este chiar ea, Anastacia – in caz ca publicul, est-european si neobisnuit cu micile chichite ale unei reprezentatii live , i-ar lua inecarea de la inceput de concert drept semn ca poate si-a trimis dublura pe scena...?!

La fel ca toti precursorii ei veniti in concert aici, Anastacia s-a declarat incantata de prezenta ei in minunatul “Bu-ca-rest” si rusinata ca i-a luat atata amar de vreme pana sa ajunga – starnind reactii zeflemitoare, tip “Cat de prosti ne crede?”, din partea publicului mai avizat. Cand cei de la Placebo, vizitand pentru a doua oara plaiurile mioritice anul acesta, au reincalzit aceeasi replica de duzina, au parut macar mai credibili. Mai ales ca placerea lui Brian Molko de a fuma fara oprelisti pe scena romaneasca se vedea de la o posta! Oricum, la cat de “intim” a fost cadrul in care a cantat coscogeamite vedeta, la o Sala Polivalenta pe care cu chiu cu vai am putea-o caracteriza drept “umpluta”, a fost evident ca Anastacia isi lua multe licente cu demarcatia dintre un concert serios si o simpla repetitie generala in joaca.

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

Inainte de martea asta, a fost, fireste, miercurea trecuta – adica infamul concert Madonna, care a umplut pana la refuz Internetul de reactii la prapadul declansat printr-o simpla constatare a vedetei. Ce-i drept, una la fel de prost plasata ca o lectie de zbor data de-un colibri unui strut. Stim cu totii deja povestea: in momentul Gipsy al show-ului din Parcul Izvor, Madonna ne-a sfatuit sa nu discriminam rromii, bazandu-se pe experienta ei vasta de lucru cu micul ei taraf de ucraineni si, probabil, pe rapoartele din auzite despre tratamentul inuman la care noi, romanii, ii supunem pe-ai nostri ex-nomazi impamanteniti.

Partea proasta a intregului incident este ca, “multumita” romanasilor care, fata in fata cu uber-faimoasa Madonna, s-au pricopsit ca prin farmec cu o coloana vertebrala, perspectiva de ansamblu a strainilor, la care faceam referinta mai sus, are acum ca soundtrack... huiduieli. Desigur, poate ca, pe miriste, e greu sa-ti faci punctul de vedere auzit intr-un mod gratios si totusi raspicat, dar lipsa de subtilitate a dus, evident, la titluri de genul “Madonna huiduita in Bucuresti pentru ca a aparat populatia gypsy” in presa lumii intregi.

Citeste si:
Celebrități care au fost bogate încă din copilărie
Celebrități care au fost...

Daca acum se bate moneda asurzitor pe sintagme ca “starea de plans” a rromilor din Romania, iar declicul stereotipic dintre tara noastra si Contele Dracula (sau femeile frumoase) pare intelenit bine pentru eternitate – o cale de mijloc trebuie sa existe. In cautarea unei afirmatii realiste care sa infirme extremele, ma intorc spre actori, adevarati piloni ai sinceritatii brute...

Ethan Hawke a vizitat tara noastra in trei ocazii, pentru a sustine actiunile caritabile desfasurate de mama sa, Leslie. Balul de Halloween – o sarbatoare destul de nefericit aleasa avand in vedere campaniile tip anti-Valentin si pro-Dragobete – este organizat de asociatia ei, Ovidiu Rom, si are ca scop anual strangerea fondurilor necesare scolarizarii copiilor romani. Parerea lui Ethan despre aceasta bucatica de Europa in care s-a trezit atras si implicat prin actiunile mamei lui este... proasta. Ethan e revoltat de pasivitatea romanilor de la conducere in privinta micilor Gavrochi analfabeti care haladuiesc de capul lor. El e “puternic impresionat de copiii mici pe care i-am intalnit – copii de varsta fiicei mele – care ar fi fost pe strazi daca nu ar fi existat programul GDC [“Gata, dispus si capabil”]. Sunt si eu parinte si ma doare sa vad copii cersind pe strada. Nu ar trebui sa fie nevoiti sa faca asa ceva si nu pot sa cred ca nu sunt solutii”.

Citeste si:
Doi mari cântăreți din România, datori la Alina Buzatu: „De multe...
Doi mari cântăreți din...

Induiosator idealismul asta al cetateanului din Tara Tuturor Posibilitatilor... Gratie unor productii cinematografice ca frumosul (din punct de vedere peisagistic dar si narativ) “Cold Mountain”, Romania e, intr-adevar, cunoscuta peste hotare si cu titlul de “asa da”. Pacat ca recunoasterea nu poate fi atribuita vreunor organe sau institutii... chiar dimpotriva: lipsa interferentei umane a asigurat pastrarea unor privelisti naturale in stare pura, care i-a taiat respiratia regizorului Minghella, si in consecinta, a servit ca fundal potrivit actiunii plasate in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Intr-adevar, un alt aspect care atrage echipele de filmare pe meleagurile noastre este mana de lucru ieftina si alte asemenea avantaje financiare: precum afirmau Ben Goldsmith si Tom O'Regan in cartea lor “The Film Studio: Film Production in the Global Economy”, “Romania este momentan [2005] considerata printre cele mai ieftine locuri din Europa pentru productia de film, costurile fiind estimate la un nivel cu 25-30% mai scazut ca in Praga, luata ca standard in materie de locatii Est-Europene economice”.

Citeste si:
Mai mult de jumatate dintre medicamentele noi anticancerigene nu...
Mai mult de jumatate dintre...

Pe de alta parte, daca esti un actor mai putin norocos ca Nicole Kidman sau Jude Law (principalii din “Cold Mountain”), tot aici poti contracta o pneumonie galopanta si muri in doar cateva zile! Ma refer, desigur, la cazul tragic al lui Guillaume Depardieu, care in toamna anului trecut filma in capitala pe platourile pentru “Copilaria lui Icar”. Boala l-a rapus intr-un final pe actorul de 37 de ani, la spitalul Garches de langa Paris – unde fusese transportat degraba, probabil pentru ca starea sistemului sanitar din Romania era bine documentata de cand cu succesul rasunator al “Mortii domnului Lazarescu”(2005)!

Vizitele strainilor celebri in Romania se intetesc vazand cu ochii, iar tot ce putem spera – eu ca muzico- si filmo-fila, altii ca patrioti – este ca descrierile tarisoarei noastre din gurile fostilor ei invitati “de rang inalt” vor construi o perspectiva mai consecventa decat ce-am adunat eu aici in randurile astea. Consecventa in sensul bun, desigur!

Un articol realizat de Ioanina

Kudika.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.