L-am folosit cel putin o data in viata noastra, fie ca ne aflam in trafic sau in fata unei persoane care ne-a scos din minti. Dar care este povestea degetului insultator?

Povestea degetului insultator

L-am folosit cel putin o data in viata noastra, fie ca ne aflam in trafic sau in fata unei persoane care ne-a scos din minti. Dar care este povestea degetului insultator?

Se spune ca fiecare problema cere fie o rezolvare rapida, fie una mai complexa, laborioasa. De multe ori, cu spontaneitate inalta si judecata deficitara, preferam prima varianta care, surprinzator, reprezinta unul dintre cele mai vechi gesturi ale omenirii.

Degetul mijlociu ridicat era folosit de cantaretii de rock pentru a-si saluta fanii. Era salutul cu un singur deget. Cu acelasi deget, soferii isi transmiteau unul altuia emotii, sentimente, repulsii, tinandu-l nemiscat sau fluturandu-l in dulcele stil Mister Bean-ian (care saracul nici nu stia de fapt ce simboliza gestul..) In regula, dar metoda asta nu e de ieri, de azi. E veche aproape de cand lumea. Romanii aveau digitus impudicus si chiar Caesar a eliminat repede un archelin care a scapat jignitorul gest prin fata marelui imparat. Nebunul de Caligula dezvoltase si un fel de fetis: isi punea inamicii sa-i sarute degetul mijlociu. Asta a mers pana cand un dusman mai inteligent nu avea unde sa-si lase pumnalul si l-a asezat cu grija in gatul romanului..

Dar chiar si inaintea romanilor, grecii foloseau si ei acest gest. Aristophanes (Aristofan) nu-l avea la inima pe Socrate dar nici nu putea sa-i faca mare lucru in mod direct, asa ca a construit un personaj in una din operele sale care, fireste, ori de cate ori avea ocazia, se intalnea cu Socrate si ii flutura degetul prin fata..Sa nu mai spunem ca nu era Aristofan un gentleman rafinat..In orice conjunctura, in orice perioada istorica, degetul acela a simbolizat penisul iar pumnul nu era altceva decat restul aparatului reproducator. De aici, toata treaba cu insulta devine destul de clara.

Cum popoarele au obiceiuri si particularitati diferite, merita sa amintim ca arabii utilizeaza cu incredere semnul invers: toate degetele stau orientate in sus, numai cel mijlociu face cu palma un unghi drept. Dinamica face totul aici, cu miscari de du-te vino care reproduc fidel actiunea..Rusii sunt mai cu umor. La ei, aratatorul de la o mana intinde degetul mijlociu de la cealalta si toata miscarea e urmata de ia vezi ce are pisica sub coada..

Un gest devenit oarecum inofensiv este cel cu policele (degetul mare) inserat intre degetul mijlociu si aratator. La noi, inseamna ciu-ciu, adica ori n-am de unde sa-ti dau, ori am facut o mare branza la examen, ori habar nu am. In alte locuri insa, gestul e considerat revoltator din cauza ca totul simbolizeaza un vagin, care nu e frumos totusi sa-l arati, din moment ce si degetul mijlociu ridicat simboliza un penis..Daca ajungeti prin Grecia, Franta sau Turcia, feriti-va sa folositi acest gest.

Ca o mica paranteza ce merita facuta, celebrul V (da, sunt doua degete aici..) nu simbolizeaza numai victoria. Cu palma orientata spre exterior, Nixon a nimerit gestul si toata lumea a fost incantata. Cu palma orientata spre interior, George H. W. Bush a fost pus la zid de toata presa australiana, pentru ca la ei, ca de altfel si la britanici, gestul inseamna Piss off!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.