In orice labirint intra cine vrea si iese cine poate.

In orice labirint intra cine vrea si iese cine poate. Plecand de la celebra poveste din mitologia greaca in care Dedal i-a prezentat lui Minos marele Labirint, unde urma sa stea Minotaurul, continuand cu Alice in Tara Minunilor si ajungand pana la minunatele gradini din jurul castelelor frantuzesti, putem spune ca omul este complet fascinat de aceste 'drumuri' la ale caror capete reusesc putini sa puna piciorul.

Labirintul este un fel de sinteza a vietii. Incepi un drum greu, te invarti de multe ori in cerc, te pripesti, te bazezi uneori pe intuitie, de prea putine ori dupa repere importante, obosesti, esti gata oricand sa renunti la tot..Curajul, inteligenta si puterea unora reprezinta atuuri suficiente pentru a izbandi. Labirintul face o selectie naturala, asemeni vietii. Isi ating adevaratele scopuri numai cei puternici..Dincolo de aceasta explicatie mai mult filozofica a nevoii acute a omului de a-si simula de nenumarate ori viata, labirinturile atrag chiar si numai atunci cand sunt privite de departe si nu incercate. Scopurile datorita carora au aparut ele in timpurile noastre sunt turistice si de marketing, sperand sa acapareze curiosi din toate colturile lumii sau, de ce nu, temerari sau doritori de senzatii tari.

Unele ferme din America astfel isi promoveaza produsele. Te duci, te chinui cateva ore bune pe carari intortocheate si apoi tipi de ti se deslipesc plamanii de pleura parietala, sperand ca cineva experimentat te va scoate imediat de acolo. Obosit si cu nervii la pamant, te retragi in restaurantul fermei respective si, logic, mananci si bei mai mult, din cvarii motive. Ca sa iti aduci oricand aminte de experienta cu pricina, dai iama si prin magazinul cu produse ecologice, plecand cu fel de fel de bunatati. V-am spus, e pura strategie de marketing. La francezi lucrurile stau putin altfel. Daca ajungi prin Reignac-sur-Indre, vei observa meticulozitatea si arhitectura perfecta a unor labirinturi create sa dea un farmec aparte locului. Privite de sus, aceste modele incredibile sunt mai degraba concentrice si nu reproduc personaje, obiecte sau nume, asa cum se intampla dincolo de Atlantic. Turistii nu prea se incumeta sa patrunda printre porumb si floarea-soarelui, mormaind din apropiere "c'est magnifique" si multumindu-se cu atat. Englezii au un labirint imens undeva in Hampton Court, langa Londra. Daca ai norocul sa te prinda ploaia englezeasca prin spirale, s-a zis cu tine, mai ales ca vorbim despre 60 de acri situati langa un castel in care a locuit Henry al VIII-lea. Italienii se mandresc cu Villa Pisani si marturisesc ori de cate ori au ocazia ca insasi Napoleon s-a pierdut aici. Cine reuseste sa ajunga la turnul din centru poate observa cat de simplu era de fapt drumul si cat de complicat s-a dovedit a fi pe jos.

Citeste si:
Când apare noul film Napoleon, cu Joaquin Phoenix în rolul principal?
Când apare noul film...

Lasandu-i pe italieni cu piciorul in mare, ajungem pana in Hawaii, unde se afla cel mai lung labirint din lume, numit Pineapple Garden Maze (3.11 mile). Labirintul poate fi vizitat de la 9 dimineata pana la 5 seara. S-ar putea sa nu-ti ajunga..Aaaa, am uitat de rusi. Ei au Siberia, poate cel mai dificil labirint din lume..

Un articol de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.