Se pare ca multe alte gadgeturi vor disparea rand pe rand din cauza telefonului mobil. Noi nu suntem decat simpli spectatori la acest joc frumos si totodata morbid al tehnologiei.

Anual se vand sute de milioane de telefoane mobile, ele devenind in ultimul timp gadgeturile preferate de catre oricine. Celularul, asa cum este denumit de multa lume, a ajuns atat de popular incat marile companii nu stiu ce functii sa mai puna in el pentru a atrage suplimentar si a se deosebi de produsele concurentei. Astfel s-a ajuns la o situatie oarecum trista. V-ati intrebat vreodata cate gadgeturi a omorat telefonul mobil in evolutia sa?

PDA-urile erau vazute drept ajutoare de nadejde pentru oamenii de afaceri care aveau nevoie de un dispozitiv mic si performant care sa le permita introducerea de notite, evenimente, adrese, calcule simple si un acces relativ usor la Internet. Adevarul curent? PDA-ul s-a dus pe apa Sambetei de cand telefoanele au adress book, calendar, notepad sau acces la Internet.

MP3 player-ul a devenit celebru peste tot dar previziunile nu sunt tocmai roz aici. Multi spun ca pana si iPod-ul va disparea complet, fiind inglobat in iPhone (lucru deja existent). Co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, i-a mai dat superbului gadget numai cativa ani de supravietuire intr-o piata in care nu prea mai exista telefoane fara playere MP3 destul de performante. Mobilele actuale vin cu perechi de casti stereo, carduri de memorie incapatoare, jack-uri de 3.5mm si functii de dezactivare a modulului GSM pentru a avea o autonomie mare numai cu MP3 playerul.

Camera foto inca se bucura de succes dar trebuie sa fim putin realisti. Multi dintre noi utilizeaza numai camerele incorporate in telefoanele mobile de cand au inceput sa aiba multi megapixeli, autofocalizare sau blit cu Xenon. Aparatele DSLR ,spre exemplu, propabil nu vor fi inlocuite prea curand, insa cele entry-level sau mid-level au toate sansele sa dispara daca producatorii de telefoane vor reusi sa rezolve si lipsa zoom-ului optic.

La un moment dat exista un echilibru intre terminalele mobile si reteaua clasica de acasa, cu fir. Acum, telefonul cu fir a ajuns aproape legenda si companiile mari se tem ca isi vor inchide afacerile in acest domeniu 'pe duca'. Pana si persoanele in varsta, despre care nu am fi crezut acum cativa ani ca vor renunta la telefonul cu fir (si cu roata, nu-i asa?), au trecut vrand-nevrand la dispozitivele fara fir.

Citeste si:
De ce nu este bine să folosești alarma telefonului pentru a te...
De ce nu este bine să...

UMPC-ul a facut valva in randul maselor innebunite dupa ultra-portabilele pline de functii. Furtuna s-a stins repede si acum Samsung, Asus sau Intel nu stiu exact incotro s-o apuce. Smartphone-urile cu Windows Mobile, derivate de Mac OS sau Android au cam pus in umbra UMPC-urile iar acestea au mai primit o lovitura grea odata cu aparitia mini laptop-urilor.

Ce mai urmeaza? Ramane de vazut daca si laptop-ul isi va pierde treptat din popularitate in cazul in care telefoanele vor deveni capabile sa suplineasca intru totul aceste dispozitive. Sanse reale sunt, mai ales acum cand Asus a scos un terminal dotat cu procesor la 800 Mhz, de cand au aparut memoriile flash (un exemplu ar fi SSD-urile), WiFi sau de cand Microsoft a anuntat ca va lansa curand si versiunea Windows Mobile 7.

Nici consolele portabile gen PSP sau DS nu au un viitor asigurat cand exista iPhone cu a sa excelenta platforma, plina de posibilitati pentru dezvoltatorii de jocuri.

Citeste si:
Greu de explicat: 10 imagini ironice care iti vor schimba starea de...
Greu de explicat: 10 imagini...

Se pare ca multe alte gadgeturi vor disparea rand pe rand din cauza telefonului mobil. Noi nu suntem decat simpli spectatori la acest joc frumos si totodata morbid al tehnologiei.

Articol de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.