Institutul American de Film a ales cele mai bune zece filme din istoria cinematografiei, in functie de genul in care se incadreaza fiecare.

Institutul American de Film a ales cele mai bune zece filme din istoria cinematografiei, in functie de genul in care se incadreaza fiecare.

Filmele au fost reunite in zece clasamente diferite, in functie de categoria din care fac parte: animatie, comedii romantice, western, filme cu subiect sportiv, mister, fantastic, SF, filme cu gangsteri, drame cu subiect juridic si filme istorice, iar din fiecare categorie a fost ales cate un castigator. Astfel, “Alba ca Zapada si cei sapte pitici” a fost desemnat drept cel mai bun film de animatie, invingand productii celebre precum “Cenusareasa”, “Shrek” sau “Frumoasa si Bestia”. Pelicula “Luminile orasului” / “City Lights” care il are ca protagonist pe Charlie Chaplin a castigat titlul de cea mai buna comedie romantica.

La categoria western, castigatorul a fost “The Searchers”, un film din anul 1956 cu John Wayne in rolul principal, care a reusit sa invinga “Necrutatorul” lui Clint Eastwood. Cel mai bun film cu subiect sportiv a fost desemnat “Taurul furios” / “Raging Bull” cu Robert De Niro, in defavoarea lui “Rocky” sau “Jerry Maguire”.

“Ameteala” / “Vertigo”, in regia lui Alfred Hitchock, a fost ales cel mai bun film de mister, in timp ce “Vrajitorul din Oz” a invins “Stapanul Inelelor: Fratia Inelului”, castigand batalia la sectiunea “film fantastic”. Productia “2001: O odisee spatiala” / “2001: A Space Odyssey” a fost desemnat cel mai bun film la categoria science-fiction, unde au mai fost incluse filme precum “Star Wars: Episode IV - A New Hope”, “E.T.”, “Blade Runner”, “Alien” si “Terminator 2”.

Citeste si:
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în...
Sean Bean și Miranda...

“Nasul” / “The Godfather” a castigat titlul de cel mai bun film cu gansteri, sectiune la care a concurat cu productii importante ca “Baieti buni”, “Bonnie si Clyde”, “Pulp Fiction” si “Scarface”. Cel mai bun film cu subiect juridic a fost ales “Sa ucizi o pasare cantatoare” / “To Kill A Mockingbird”, iar dintre filmele cu subiect istoric incluse in top, “Lawrence al Arabiei” / “Lawrence Of Arabia” a castigat in defavoarea unor productii ca “Titanic”, “Pe aripile vantului” si “Lista lui Schindler”.

Castigatorii au fost alesi de un juriu format din 1.500 de critici de film, actori, regizori si istorici, iar topurile au fost prezentate de Jessica Alba, Sigourney Weaver, Clint Eastwood si Quentin Tarantino intr-un show special transmis de postul american CBS.

Citeste si:
Cine sunt câștigătorii Galei Green Report?
Cine sunt câștigătorii Galei...

Sursa: HMultiplex


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.